Η γραφειοκρατία εμπόδιο για την τιμωρία επίορκων υπαλλήλων

20:53 12/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ

Σελίδα, σελίδα ανοίγει κάθε ημέρα το βιβλίο της διαφθοράς στο δημόσιο, με υποθέσεις που λιμνάζουν για χρόνια στα συρτάρια και επίορκους υπαλλήλους χωρίς τιμωρία. Οι περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων που παραμένουν ατιμώρητοι, λόγω πολυνομίας ή γραφειοκρατίας, σοκάρουν.

Χαρακτηριστική η υπόθεση δυο υπαλλήλων του Δήμου Παγγαίου που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του Δημάρχου και εξακολουθούν να πληρώνονται με το 50% του μισθού τους.

Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε εγκαίρως την απόλυση τους, ωστόσο με την ένσταση που άσκησαν οι καταδικασθέντες , η υπόθεση εξελίχθηκε
στην πιο σοκαριστική ίσως ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας, καθώς όπως δηλώνει ο νυν δήμαρχος της πόλης Βασίλης Ξουλογής, εδώ και δυο χρόνια περιμένουν να συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό το οποίο για να επικυρώσει την απόφαση.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Έθνος», οι φυλακισμένοι εξακολουθούν να εισπράττουν το μισό τους μισθό. Μάλιστα όπως δηλώνει ο δήμαρχος μέχρι να βγει τελεσίδικη απόφαση από το πειθαρχικό ή να εκδικαστεί η έφεση των φυλακισμένων, τα χέρια του είναι δεμένα, καθώς αν δεν καταβάλει τον μισό μισθό τους ο δήμαρχος διαπράττει παράβαση καθήκοντος.

Ακόμα και όταν η απόλυση των δύο υπαλλήλων γίνει οριστική, ο δήμος δεν θα έχει το δικαίωμα να λάβει πίσω τους μισθούς που τους έδινε όσο αυτοί ήταν σε αργία.
Σε μια άλλη υπόθεση στην Πάτρα, τρεις γιατροί του ΙΚΑ Πάτρας που κατηγορούνται για απάτη απολύθηκαν με εσωτερική ΕΔΕ χωρίς ποτέ να συνεδριάσει το πειθαρχικό συμβούλιο. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία παρότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με τριάμισι εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν κάτσει στο εδώλιο αν και έχουν περάσει 12 χρόνια.

Μάλιστα επειδή έχει παρέλθει η πενταετία και το αδίκημα τους παραγράφηκε.

Πρόκειται για τους τρεις γιατρούς και τους 6 προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών στο ΙΚΑ Πάτρας που από το 1998 μέχρι το 2004 με πλαστές συνταγές χορηγούσαν αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά αεροστρώματα, μαξιλάρια κατακλίσεων, και νάρθηκες ζημιώνοντας το ΙΚΑ και το ελληνικό δημόσιο.

Τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης συντονίζουν τις κινήσεις τους προκειμένου να κοινοποιούνται άμεσα στη δημόσια διοίκηση οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν σε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να ενεργοποιούνται άμεσα και τα πειθαρχικά συμβούλια.

Το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ορίζει ότι όσοι παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη με βαριά αδικήματα αυτομάτως οδηγούνται εκτός Δημοσίου με αυτοδίκαιη αργία.

Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, φθάνει τις 1.300, αλλά μόνο 800 έως 900 από αυτές περιλαμβάνουν επίορκους υπαλλήλους οι οποίοι βάσιμα θα καταδικαστούν και θα οδηγηθούν σε απόλυση.
Keywords
Τυχαία Θέματα