Η Γερμανία με μια ματιά

20:21 7/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Πέτρου Δίπλα.

Η Γερμανία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης με 82 εκατομμύρια κατοίκους και η 5η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση μετά την Γαλλία, Ισπανία , Σουηδία και Νορβηγία (περίπου 3 φορές την έκταση της Ελλάδας). Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες η Γερμανία έρχεται δεύτερη σε αριθμό προσφύγων παγκοσμίως.

Επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι Γερμανικές φυλές κατοικούσαν βόρεια του ποταμού Ρήνου ο οποίος ήταν και το φυσικό σύνορο με τους Ρωμαίους. Ο Ιούλιος Καίσαρ χρησιμοποίησε πρώτος

την ονομασία ‘Germania’. Μετά τον 10ο αιώνα οι γερμανικές περιοχές ήταν ο κύριος όγκος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ κατά τον 16ο αιώνα οι βόρειες περιοχές της έγιναν το κέντρο της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης κατά του Καθολικισμού.
Μετά την πτώση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τα γερμανικά κράτη δημιούργησαν το 1815 την Γερμανική Συνομοσπονδία.
Το 1871 τα περισσότερα γερμανικά κράτη ενώθηκαν δημιουργώντας την Γερμανική Αυτοκρατορία, η οποία μετά την καταστροφή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επανάσταση του 1918-19 αντικαταστάθηκε από την Δημοκρατία της Βαϊμάρης (Weimar Republic).
Το 1933 οι Ναζί πήραν την εξουσία με αποτέλεσμα η Ναζιστική Γερμανία να οδηγήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.
Μετά το τέλος του πολέμου δημιουργήθηκαν 2 Γερμανίες. Η Δυτική Γερμανία και η Σοσιαλιστική Ανατολική Γερμανία.

Τέλος στις 3 Οκτωβρίου 1990 με την συναίνεση του Γάλλου προέδρου Μιττεράν και του Ρώσσου προέδρου Γκορμπατσώφ, οι δύο Γερμανίες ενώθηκαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας που αποτελείται από 16 κρατίδια.

Τα 16 Κρατίδια της Γερμανίας.

Σήμερα η Γερμανία είναι γνωστή για την ανταγωνιστική της οικονομία που σε μέγεθος κατατάσσεται 4η στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν από τις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, εκτός βέβαια από την παραδοσιακή παραγωγικότητα, είναι τα πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα και οι αυτοκινητόδρομοι χωρίς διόδια.

Τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας

Η Γερμανία είναι ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική δημοκρατία με δύο κοινοβουλευτικά σώματα την Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ-Bundestag) και την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ-Bundesrat). Η Bundestag είναι ουσιαστικά η Βουλή της Γερμανίας με 598 βουλευτές (το λιγότερο) και η Bundesrat με 69 μέλη αντιπροσώπους των 16 κρατιδίων που μοιάζει με τη Βρετανική Βουλή των Λόρδων και την Αμερικανική Γερουσία.

Ο Πρόεδρος της χώρας (σήμερα Φράνκ Βάλτερ Στάινμάιερ) έχει διακοσμητικό χαρακτήρα ενώ ο πρωθυπουργός και δυνατός ηγέτης της χώρας είναι ο Καγκελάριος (σήμερα Άγγελα Μέρκελ) που σχεδόν πάντα είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος.

Υπάρχουν δύο κύρια κόμματα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και αρκετά άλλα μικρότερα από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU) που συνεργάζεται πάντα με το Χριστιανοδημοκρατικό (στα 15 κρατίδια κατεβαίνουν υποψήφιοι του CDU και στο 16ο τη Βαυαρία υποψήφιοι του CSU), το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FPD), H Αριστερά (Die Linke) και το Πράσινο Κόμμα (Alliance 90/The Greens).

Όλα τα προηγούμενα κόμματα εκπροσωπούνται στη Βουλή. Υπάρχουν και μικρότερα κόμματατα που δεν έχουν έδρες στη Βουλή λόγω του υψηλού ποσοστού ψήφων που έχει τεθεί (πλαφόν 5%) για την είσοδο στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα