‘Ιρμα: Με μανία 290 χιλιομέτρων επί 60 ώρες (video)

19:13 7/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ανέμους 290 χλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ιρμα, κατευθύνεται στον Άγιο Δομίνικο αφού άφησε 14 νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους στη βορειοανατολική Καραϊβική. Στα μικρά νησιά Άγιος Μαρτίνος και Αντίγκουα – Μπαρμπούντα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Εννιά στα δέκα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι μισοί από τους περίπου 1.800 κατοίκους έμειναν άστεγοι. Νωρίς το πρωί το «μάτι του κυκλώνα» πέρασε στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο και στα ανοικτά της Αϊτής.

Shocking damage footage in St. Martin from a helicopter… #severeweather #HurricaneIrma #Irma #thursdaymorning

pic.twitter.com/Zys7MTxdAk

— ((((Hawks)))) (@rhollister57) September 7, 2017

Ο κυκλώνας Ίρμα θα είναι «πραγματικά καταστροφικός» όταν φτάσει στις ακτές της Φλόριντας, προειδοποίησε σήμερα ο Μπροκ Λονγκ, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, μέσω του Twitter κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και «να παραμείνουν ασφαλείς», τονίζοντας ότι «έχουμε επί τόπου ομάδες ταλαντούχων και θαρραλέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από κυκλώνα κατηγορίας 5, όπως είναι η Ίρμα, μόλις τρεις φορές από το 1851, αλλά οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα βιώσουν το φαινόμενο δεν έχουν καμία παρόμοια εμπειρία από τόσο καταστροφικές καταιγίδες.

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος που απειλεί τη Φλόριντα μετά τον Άντριου, το 1992, που ήταν επίσης κατηγορίας 5.
Η Ίρμα, που συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, κατέρριψε το ρεκόρ του «σούπερ-τυφώνα» Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες και άφησε πίσω του 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Satellite imagery shows Hurricane #Irma's eye churning as it moves towards Florida; it's still a Category 5 storm. pic.twitter.com/FJn3kBLykU

ABC News (@ABC) September 7, 2017

Η Βρετανία αποδέσμευσε ποσό 12 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 13 εκατ. ευρώ) και στέλνει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να βοηθήσει τα νησιά που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα στην Καραϊβική.

«Ανησυχούμε γενικότερα και ιδίως για τα υπερπόντια εδάφη μας» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αποδεσμεύουμε άμεσα 12 εκατομμύρια λίρες, που θα είναι διαθέσιμες μέσω του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης, για την ανοικοδόμηση σε περίπτωση καταστροφής», πρόσθεσε.

Από τη μανία της Ίρμας δεν γλίτωσαν ούτε οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί «σοβαρές» ζημιές.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Καραϊβική.

WATCH: Video shows powerful winds and rain as Hurricane Irma struck the British Virgin Islands on Wednesday (via Almira Arayata) pic.twitter.com/RjkiWCGzZX

NBC News (@NBCNews) September 7, 2017

Στο μεταξύ, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε γνωστό ότι το ιδιωτικό νησί του, το Νέκερ, στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, έχουν υποστεί «σημαντικές ζημιές». Διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, που αποφάσισαν να μείνουν στο νησί και να περιμένουν κλεισμένοι σε κελάρι κάτω από το σπίτι να περάσει η Ίρμα, είναι όλοι σώοι και ασφαλείς.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Ιρμα-γεδών: Αυξάνονται οι νεκροί από τον κυκλώνα στην Καραϊβική

Keywords
Τυχαία Θέματα