Η Ευρώπη κλυδωνίζεται στα απόνερα του Brexit

22:37 26/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις φαίνεται να διαμορφώνονται στην Ευρώπη, μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Από τη μία, κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν από το Λονδίνο να κινήσει το ταχύτερο τις διαδικασίες του Brexit για να μην παραταθεί η αβεβαιότητα στις αγορές.

Σε διαφορετική κατεύθυνση κινείται το Βερολίνο που θεωρεί πως η βρετανική πολιτική ηγεσία πρέπει να έχει το χρόνο να ξανασκεφτεί τις συνέπειες μιας εξόδου από

την ΕΕ.

Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε πότε θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνιζε ότι η ΕΕ επιθυμεί την τάχιστη διεκπεραίωση του ζητήματος, εκτιμώντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη στιγμή για την υποβολή του βρετανικού αιτήματος.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο προσωπάρχης της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι το Λονδίνο θα πρέπει να έχει την ευκαιρία την ξανασκεφτεί τις συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ.

Παράλληλα, σε Λονδίνο και Βρυξέλλες μεταβαίνει την Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκτακτη διάσκεψη στο Βερολίνο το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παρίσι και Βερολίνο οφείλουν να «πάρουν πρωτοβουλίες», δήλωσε την Κυριακή ο Φρανσουά Ολάντ.

Το Brexit στο κοινοβούλιο της Σκωτίας

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Την ίδια ώρα, ξεπέρασαν τα 3 εκατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα