Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων κλείνει 10 χρόνια κι έρχεται στην Ελλάδα (video)

12:32 27/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με πέντε συναυλίες, από 1-8 Σεπτεμβρίου, σε Ρόδο, Κρήτη, Ελευσίνα και Αθήνα γιορτάζει τη δέκατη χρονιά της η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (Greek-Turkish Youth Orchestra), που αποτελείται από περίπου 60 νέους ταλαντούχους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς, ηλικίας 18 έως 28 χρόνων.

Στη φετινή περιοδεία διευθύνει η ανερχόμενη μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος

στα 10 χρόνια λειτουργίας του θεσμού. Η δημιουργία της Ορχήστρας έχει σκοπό να ενώσει ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες, έχοντας ως κοινή γλώσσα τη φιλία, την αρμονία και τη μουσική, να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, να επικοινωνήσει και να προωθήσει τη φιλία σε όλο τον κόσμο, να μεταδώσει μια συναισθηματική και ενοποιητική εμπειρία μέσω της μουσικής.

Οι νέοι μουσικοί, από τις δύο χώρες μοιράζονται συναισθήματα χωρίς να μιλάνε μια κοινή μητρική γλώσσα. Επικοινωνούν με τη γλώσσα της μουσικής, εκεί όπου δεν υπάρχουν τα όρια που επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο. Τα μέλη της Ορχήστρας συναντιούνται κάθε καλοκαίρι για πρόβες, πριν δώσουν συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει εμφανίσεις σε σημαντικούς τόπους όπως: το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Αίθριο του Μουσείου της Ακρόπολης, το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας (Seferihisar, Cesme, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα).

Η κοινή γλώσσα της μουσικής προωθεί την αρμονία, αντικατοπτρίζει την ελπίδα των νέων σε όλες τις χώρες για μια ουσιαστικότερη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και μια θετική προοπτική για τις μουσικές γέφυρες που οφείλουν να χτιστούν σε όλο τον κόσμο.

Δείτε πλάνα από περιοδεία της ορχήστρας:

«Η ιδέα πίσω από αυτή την ορχήστρα είναι το πάθος και ο θαυμασμός μου για τη μουσική. Πάντα πίστευα ότι η μουσική μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει όταν είμαστε λυπημένοι, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να εκφράσουμε συναισθήματα όταν είναι δύσκολο αυτά να βγουν με τα λόγια. Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, δεν χρειάζεται πραγματικά να τη μιλάει κάποιος. Έτσι, χτίστηκε το όραμα αυτής της ορχήστρας. Στόχος της είναι η φιλία μέσω της μουσικής. Οι Έλληνες νέοι και οι Τούρκοι νέοι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον -και αυτή η ορχήστρα δημιουργήθηκε για αυτήν ακριβώς την σπάνια στιγμή. Πιστεύω βαθιά ότι η μουσική και η ανθρώπινη επαφή, που δημιουργείται μεταξύ των συμμετεχόντων, έχει τη δύναμη να προκαλέσει πολιτιστικό και κοινωνικό όφελος και για τις δύο χώρες και αναμφισβήτητα να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση μεταξύ αυτών των θαυμάσιων πολιτισμών. Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου τα πράγματα εξελίσσονται τόσο γρήγορα και κανείς δεν ακούει κανέναν, προτάσσουμε την επικοινωνία μέσα από την αγνή γλώσσα της μουσικής», σημειώνει η ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων, Leni Konialidis.

info

1/9 – Ρόδος | Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου | Ώρα 21:00

4/9 – Ηράκλειο |Τεχνόπολις | Ώρα 21:00

5/9 – Ρέθυμνο | Φρούριο Φορτέτζας | Ώρα 21:00

7/9 – Ελευσίνα | Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος | Ώρα 21:00

8/9 – Αθήνα | Ζάππειo Mέγαρο | Ώρα 20:30

Keywords
Τυχαία Θέματα