Η Χαμάς ευχαριστεί τον Ερντογάν για τη στήριξή του στην Παλαιστίνη

16:08 28/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ισραήλ, την Τουρκία ευχαρίστησε τη Δευτέρα η ισλαμιστική Χαμάς που έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, που είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία με τον Ερντογάν, εκφράζει «την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του τούρκου προέδρου και τον τουρκικό λαό για τη στήριξή του στον παλαιστινιακό λαό, και ευελπιστεί ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη άρση του αποκλεισμού και να ασκεί πίεση στον σιωνιστή κατακτητή

να σταματήσει τις επιθέσεις του».

Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, δεύτερη ισλαμιστική δύναμη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που «αρνείται οποιαδήποτε αραβική ή μουσουλμανική πλευρά να ασχοληθεί με την εξομάλυνση (των σχέσεων) με τον σιωνιστή εχθρό». Χαιρέτισε παρά ταύτα «κάθε αραβική ή μουσουλμανική προσπάθεια για την ανακούφιση του παλαιστινιακού λαού από τα δεινά».

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ δεν έχει αποδεχτεί το τουρκικό αίτημα για την άρση του δεκαετούς αποκλεισμού στον παλαιστινιακό θύλακα. «Είναι θέμα ασφαλείας υψίστης σημασίας για εμάς. Δεν είμαι διατεθειμένος να το επαναδιαπραγματευτώ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συμφωνία Ισραήλ – Τουρκίας περιλαμβάνει την κατασκευή με τουρκικούς πόρους, εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλάτωσης καθώς και ενός νοσοκομείου στη Γάζα. Η τουρκική βοήθεια θα διέρχεται από το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ πριν καταλήξει στους Παλαιστίνιους.

Πηγή-Φωτο:

Keywords
Τυχαία Θέματα