Η ατζέντα κυβέρνησης-θεσμών: Πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια

22:12 25/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ορίζοντα το Eurogroup του Ιανουαρίου και την πολιτική επικύρωση του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης, αρχίζουν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, με βασική ατζέντα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα θέματα ενέργειας. Στόχος η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας.

Ως ευκαιρία να δείξουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η λειτουργία τους δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γερμανία, χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης,

μιλώντας στη Real News, το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και τις συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

«Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια ενδεχόμενα προβλήματα, και οι περικοπές κ.ά. θα αλλάξουν σιγά σιγά, όπως έγινε στην Κύπρο. Χρειάζεται συνέπεια από όλους», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στη Real News, καλεί την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις λεκτικές ακροβασίες και τα επικοινωνιακά περιτυλίγματα περί καθαρής εξόδου από τα προγράμματα, γιατί η πρόσκρουση με την πραγματικότητα θα είναι οδυνηρή.

Η φορολογική πίεση είναι μεγάλη, τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, συμπληρώνοντας ότι σχεδιάζονται παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν το φορολογικό βάρος. Όσον αφορά την επόμενη μέρα για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018, τονίζει: «Η επόμενη μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο».

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία.

Επόμενος σταθμός το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και θα επικυρωθεί και πολιτικά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και θα δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης.

Ρεπορτάζ: Ρ. Αλεξοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα