Η Αίγυπτος θρηνεί τους νεκρούς της – Σοκ από την τρομοκρατική επίθεση σε τέμενος

17:29 25/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παγκόσμιο σοκ και διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το αδιανόητο αιματοκύλισμα την Παρασκευή σε τέμενος του Σινά. Σε 305 έχει ανέλθει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, περισσότερα από 25 εκ των οποίων είναι μικρά παιδιά. Ξεπερνούν τους 100 οι τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο, εκτιμάται ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται η οργάνωση «Ομάδα του Σινά». Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών.

Αίγυπτος: 305 οι νεκροί
από το μακελειό – Συλλυπητήρια Τσίπρα σε Σίσι (video)

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εισαγγελία, οι ένοπλοι ήταν 25-30 άτομα και είχαν σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Αφού περικύκλωσαν το τζαμί, αποκλείοντας παράθυρα και την είσοδο, άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του με αυτόματα όπλα, προστίθεται στη δήλωση, στην οποία οι εισαγγελείς επικαλούνται την έρευνά τους και συνεντεύξεις με επιζώντες τραυματίες.

Στο τέμενος Αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι, τους οποίους το ΙΚ θεωρεί «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κήρυξε τριήμερο πένθος και ορκίστηκε να απαντήσει με σφοδρότητα.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κρησφύγετα που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες ως βάση για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους. Εκεί βρίσκονται όπλα, πυρομαχικά κι εκρηκτικά.

Στο βαρύ τριήμερο εθνικό πένθος της Αιγύπτου, συμμετείχε η Κοπτική Εκκλησία, με όλους τους ναούς της να κτυπάνε πένθιμα τις καμπάνες της σε όλη την επικράτεια ακριβώς στις 12 το μεσημέρι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου μάχονται εδώ και χρόνια κατά του ΙΚ στο βόρειο Σινά, όπου μαχητές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά.

Επιπλέον, στο στόχαστρό του βρίσκονται όχι μόνο χριστιανοί και σουφιστές αλλά και βεδουίνοι του Σινά, τους οποίους κατηγορεί ότι συνεργάζονται με τον στρατό.

Πηγές: ΕΡΤ1, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα