Η αγορά πετρελαίου στη σκιά της κόντρας Σαουδικής Αραβίας-Ιράν

10:10 2/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν σταθεροποιητικά την Πέμπτη με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της στη συνάντηση του ΟΠΕΚ όπου η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου εκτιμάται πως θα επιδιώξουν να συμφωνηθεί κάποιο ανώτατο όριο παραγωγής για τις χώρες-μέλη του οργανισμού.

Ομως, η σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι πιθανό να βρεί απέναντί της το σιιτικό Ιράν ακόμη μια φορά. Στη συνάντηση του Απριλίου, η Σαουδική Αραβία επικαλέσθηκε την

άρνηση του Ιράν να συμφωνήσει σ’ ένα σχέδιο που ετοίμαζε για το πάγωμα της παραγωγής του πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και την Ρωσία που δεν είναι μέλος του οργανισμού.

Η Τεχεράνη θέλει να της επιτραπεί να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την επιβολή των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από την Δύση και οι οποίες έχουν πλέον αρθεί.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ εμφανίζονται να παράγουν όσο πετρέλαιο θέλουν η κάθε μια, συμβάλλοντας στην υπερπροσφορά που έστειλε τις τιμές στα 27 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Ιανουάριο.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου στο μπρέντ παράδοσης Ιουλίου ενισχύετο 0,08% στα 49,79 δολάρια το βαρέλι στις 10 π.μ. και η τιμή του συμβολαίου στον αμερικανικό αργό ήταν κάτω 0,06% στα 48,98 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα