Γιατί εθελοντική εργασία στην Ικαρία;

21:16 30/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Ικαρία ολοκληρώθηκε μια τετράμηνη προσπάθεια από 4 νέους ανθρώπους που μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος βρέθηκαν στο νησί του Ικάρου και πρόσφεραν, με το παραπάνω, στις εργασίες που είχαν επιλέξει οι υπεύθυνοι της Εταιρίας Ικαριακών Μελετών. Στις 23/1 είχαμε παρουσιάσει την δουλειά τους ( σήμερα φιλοξενούμε το τι έγραψαν οι 4 νέοι που βρέθηκαν στην Ικαρία.
Σπύρος Mαυροφόρος
Κατέληξα εδώ από την Ισπανία, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο των Μεσογειακών χωρών με αυτό το πρόγραμμα. Έχοντας μόλις τελειώσει τις σπουδές στην Πληροφορική, αναζήτησα μια αλλαγή,

να δραπετεύσω από την καρέκλα του γραφείου.
Και να το, αυτό το Ικαριακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, που ήρθε από το πουθενά συγκεντρώνοντας μόνο πράγματα που μου αρέσουν: βουνά, φύση, ιστορία και λίγη ΙΤ εργασία. Ενώ ήμουν ακόμη αβέβαιος για το πώς θα ταίριαζα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, έχοντας σπουδές στα Μαθηματικά και αργότερα στη Φιλοσοφία, άμεσα εκδήλωσα ενδιαφέρον και ετοιμάστηκα να έρθω στην Ικαρία από τη Μαδρίτη σε μόλις μια εβδομάδα, χωρίς καν να περιμένω για την αποδοχή.
Ένα τέλειο σχέδιο και ένα τέλειο αποτέλεσμα! Πέρασα εξαιρετικά εδώ στα βουνά, ακολουθώντας τόσο γνωστά όσο και άγνωστα μονοπάτια. Το αίσθημα που έχεις όταν τελικά ανακαλύπτεις -ή ξαναβρίσκεις- έναν τρόπο να πας από το σημείο Α στο σημείο Β είναι απερίγραπτο! Και αυτό μπορεί να είναι ένα αρχαίο μονοπάτι κρυμμένο σε πυκνούς θάμνους, ένα νέο μονοπάτι που έχουν ανοίξει τα κατσίκια ή καταστραμμένες μουλαρόστρατες ανάμεσα σε τεράστιους βράχους. Είναι πάντα εγγυημένη μια εξαιρετική και συχνά προκλητική διαδρομή, που περνάει μέσα από γραφικά τοπία με απολαυστικές και θαυμάσιες θέες της Μεσογείου – αν φυσικά ο καιρός το επιτρέπει!
Το να γνωρίζεις τους ντόπιους, να καταλαβαίνεις τον τρόπο ζωής τους και την κουλτούρα της Ικαρίας ήταν επίσης μια όμορφη εμπειρία. Γνωρίζω την κουλτούρα της στεριανής Ελλάδας, αλλά, εκτός από την κοινή γλώσσα και παρά την ιδιωματική Ικαριακή προφορά, το νησί μοιάζει σε μένα να είναι κάτι το διαφορετικό. Όταν έφυγα για τις διακοπές των Χριστουγέννων είπα «θα πάω στην Ελλάδα». Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία έχει πιθανόν περισσότερες ομοιότητες με την Ικαρία. Οι Ισπανοί επίσης τείνουν να κάνουν τεράστια πάρτι με κάθε ευκαιρία που εφευρίσκουν και, σαν τους Καριώτες, βρίσκουν τρόπους να είναι χαρούμενοι. Και οι δυο επίσης μοιάζει σα να έχουν τον ίδιο τρόπο θεώρησης του χρόνου, όντας και οι δυο παροντιστές: Πιστεύουν ότι ο χρόνος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, μόνο το παρόν. Έχω άπειρο χρόνο εδώ!

Séverine Lamarre
Είμαι η Severine, 25 χρονών, από τη Μασσαλία της Γαλλίας.
Απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στην Μεσογειακή Ιστορία και έχω εργαστεί σε ένα μουσείο, σε αρχαιολογικές ανασκαφές και ως ξεναγός. Αναζητώντας μια διαφορετική εμπειρία στο γνωστικό μου πεδίο, μου κίνησαν το ενδιαφέρον τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας. Το «Μονοπάτια Πολιτισμού» ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα μου, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την πεζοπορία, και για μένα είναι η μεγαλύτερη αποστολή που έχω κάνει στο πεδίο.
Οι προσδοκίες μου περιλάμβαναν να κάνω κάτι απλό, με σεβασμό στη φύση και στον τοπικό πληθυσμό, να φέρω στο προσκήνιο την ιστορία της Ικαρίας με έναν αντισυμβατικό τρόπο. Σε αυτό το πρόγραμμα απόλαυσα το χρόνο που περάσαμε στο βουνό εξερευνώντας το και βρίσκοντας το αρχαίο μονοπάτι, καθώς και το γεγονός ότι οι ντόπιοι ή οι περιπατητές μπορούν να δουν τα ίδια τοπία που είδαμε εμείς όσο εργαζόμασταν στην κορυφή του βουνού. Ανέπτυξα τις δεξιότητές μου στη γλώσσα και στην εργασία με υπολογιστή. Είμαι πολύ περήφανη για το χάρτη μου!
Στο μέλλον ελπίζω να βρω άλλα προγράμματα (ή να δημιουργήσω μερικά) το ίδιο απολαυστικά όσο αυτό. Βρήκα έναν τρόπο να αναθεωρήσω την πολιτιστική κληρονομιά, να σκέφτομαι κάποιον άλλο τρόπο να παρουσιάζω την ιστορία, και αυτό μου αρέσει. Ανακάλυψα μια άλλη κουλτούρα, τον τρόπο ζωής σε αυτό το νησί και αυτό με ενθαρρύνει να ταξιδέψω ξανά στο εξωτερικό.

Mário Miguel Fernandes
Με λένε Mário, είμαι 26 χρονών και έρχομαι από το Αβέιρο της Πορτογαλίας. Είμαι γυμναστής και έχω πάρει Μάστερ στην εκπαίδευση υψηλών επιδόσεων. Κατά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική διαδρομή μου έζησα, σπούδασα και εργάστηκα στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ.
Δεν ήμουν ικανοποιημένος από το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής μου και έτσι αναζήτησα κάποια εθελοντική ευκαιρία προκειμένου να πειραματιστώ με ένα πιο αγροτικό και κοινοτικό τρόπο ζωής, αλλά και να είμαι περισσότερο χρόνο στη φύση. Η επιδίωξή μου ήταν να αποκτήσω μια αίσθηση του πως ζουν οι άνθρωποι έναν λιγότερο καπιταλιστικό και καταναλωτικό τρόπο ζωής, καθώς και να αποκτήσω γνώσεις, εργασιακή εμπειρία και κοινωνική δικτύωση σχετικά με περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα, και προς αυτό που θεωρώ ως έναν υγιέστερο και πιο ουσιαστικό τρόπος ζωής.
Δεν ήταν έκπληξη το ότι ενθουσιάστηκα όταν βρήκα το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» εδώ στην Ικαρία, να μάθω περισσότερα για το νησί, και καταχάρηκα όταν μου είπαν ότι είχαν επιλέξει εμένα! Πέρα από τον ενθουσιασμό δεν ήρθα με καθορισμένες προσδοκίες πέρα από το να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να βοηθήσω την τοπική κοινωνία με την εργασία μου, και να ενσωματωθώ στον Ικαριακό τρόπο ζωής και νοοτροπίας όσο καλύτερα γινόταν.
Αγάπησα την Ικαρία και την προσφορά μέσω της εργασίας που έκανα στο νησί. Ήταν μια τεράστια προσωπική και κοινωνική εμπειρία σε πάρα πολλά επίπεδα, οι άνθρωποι ήταν πολύ θερμοί και φιλόξενοι από την πρώτη ημέρα, και είμαι περήφανος που συνέβαλα ώστε να συνειδητοποιήσουν περισσότερο την ιστορία τους.

Roberta Palazzini
Είμαι η Roberta, 26 χρονών, από τη Μπολόνια της Ιταλίας. Είμαι διπλωματούχος στη Φιλοσοφία και εργαζόμουν ως σερβιτόρα. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να βρίσκομαι μέσα στη φύση, έτσι αποφάσισα να αναζητήσω ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας. Χάρηκα όταν βρήκα το «Μονοπάτια Πολιτισμού», ένα πρόγραμμα που συνδέει όλα μου τα ενδιαφέροντα: βουνό, πολιτισμό, φύση και ιστορία. Όλα αυτά συνδυάζονται στην Ικαρία, ένα αυθεντικό νησί, με ορεινά χαρακτηριστικά και περιοχές με το δικό τους μικροκλίμα.
Ήρθα εδώ χωρίς να έχω ιδέα για το τι θα συναντήσω και τελικά αισθάνομαι ότι έγινα αποδεκτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι άνθρωποι θέλουν να μας φιλοξενούν και να συζητούν μαζί μας όλη την ώρα. Με αυτό το πρόγραμμα βελτίωσα πολλές δεξιότητες: να περπατώ και να προσανατολίζομαι στην κορυφογραμμή, να εργάζομαι με συντεταγμένες GPS, να ανακαλύπτω και να καθαρίζω ένα μονοπάτι, να μιλώ ελληνικά, να κατασκευάζω ένα blog και να το ενημερώνω, να ζω σε μια κουλτούρα που είναι απλή και αυθεντική, όπου όλα είναι βασισμένα στην κοινότητα. Το βουνό της Ικαρίας είναι όμορφο, όλοι θα πρέπει να το επισκεφτούν και να απολαύσουν την εκπληκτική ευκαιρία να βρίσκονται πάνω σε ένα βουνό στη μέση της θάλασσας, περιτριγυρισμένοι από μια πλούσια φύση και εντυπωσιακά βραχώδη τοπία. Πιστεύω ότι αυτή η εμπειρία θα με βοηθήσει στο μέλλον, καθώς συνειδητοποίησα ακόμη περισσότερο πως είναι να εξασκείς έναν απλό και αυτόνομο τρόπο ζωής μέσα στη φύση.

The post Γιατί εθελοντική εργασία στην Ικαρία; appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα