Εισαγγελική παραγγελία για το φράγμα του Σαραπιού στη Χίο, παραμένει κλειστός ο δρόμος για Καρδάμυλα

21:16 30/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Και ενώ το νερό της βροχής ξαναγεμίζει ότι με κόπο και ενέργεια προσπαθούν να απαντλήσουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΧ και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου από το φράγμα του Σαραπιού που κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω υπερχείλισης, η Εισαγγελία Χίου παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα.
Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, δρώντας αυτεπάγγελτα μετά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή του φράγματος και με το δρόμο Χίου- Καρδαμύλων να παραμένει κλειστός λίγο πριν τη διασταύρωση για το χωριό Πιτυός, ζητά να κληθούν οι υπηρεσίες

της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα για το έργο, όπως και να εξεταστεί αν ελήφθησαν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην προκληθεί ατύχημα στην περιοχή.
Παράλληλα αναμένεται να κληθούν και ειδικοί επιστήμονες για τη διενέργεια αυτοψίας στο έργο, κάτι που ήδη ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Τα σημειώσουμε ότι το πρόφραγμα, όπως χαρακτηρίζεται, στη θέση Σαραπιό είχε το ρόλο της λεκάνης εκτόνωσης σε περίπτωση υπερχείλισης του κανονικού φράγματος που ελλείψει πόρων έμεινε ημιτελές από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 2010.
Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περί τα 100.000 κ.μ. νερού, ενώ είχε τοποθετηθεί αγωγός για την απομάκρυνση των υδάτων υπερχείλισης διαμέτρου μόλις 80 εκατοστών (πρακτική που δυστυχώς εφαρμοζόταν και στα μπαζωμένα ρέματα), με αποτέλεσμα το εύκολο φράξιμο του από τις φερτές ύλες και την ουσιαστική αχρήστευσή του.
Η λύση της απάντλησης υδάτων τόσο με μηχανικά μέσα όσο και με τη δημιουργία βοηθητικού αύλακα που πρότεινε το Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ στη Χίο, θεωρείται ως η ασφαλέστερη ώστε να μειωθεί ο όγκος του νερού κατά το 1/3 και να αποφευχθεί η κατάρρευση του φράγματος που όμως όσο συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται, για αυτό και παραμένει κλειστός ο δρόμος.

The post Εισαγγελική παραγγελία για το φράγμα του Σαραπιού στη Χίο, παραμένει κλειστός ο δρόμος για Καρδάμυλα appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα