Γιάννης Μιχελάκης: "Υπάρχουν ζημιές αλλά η Κεφαλονιά άντεξε"

07:28 27/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Κεφαλονιάς ο πολύ ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, έως τώρα έχουν καταγραφεί αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους έως 5,2 Ρίχτερ, με τους σεισμολόγους να ερμηνεύουν την έντονη σεισμική ακολουθία ως καλό σημάδι.

"Δεν μπορούμε απο τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε οτι πρόκειται για τον κύριο σεισμό", δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας
του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Διευκρίνισε οτι σε 48 ώρες θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να κάνουν σχετική εκτίμηση, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Ο κ. Παπαζάχος είπε επίσης οτι "καλό είναι να μην μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι στην πληγείσα περιοχή της Κεφαλονιάς" και διευκρίνισε οτι οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν ακόμη κι έναν μήνα.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Με εντολή του πρωθυπουργού μετέβει στην Κεφαλλονιά και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάλης, ο οποίος προήδρευσε ευρείας σύσκεψης τις πρώτες πρωινές ώρες για τον συντονισμό του έργου των αρμόδιων υπηρεσιών. "Υπάρχουν ζημίες άλλα ευτυχώς το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα, αυτό είναι το ευχάριστο. Είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν κυρίως από πτώσεις αντικειμένων" τόνισε ο Γιάννης Μιχελάκης. "Τα κτίρια άντεξαν αλλά πρέπει να γίνουν έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα", πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών. Στο νησί βρίσκονται κλιμάκια της ΕΜΑΚ και οι γενικοί γραμματείς της Πολιτικής Προστασίας.

Επτά άτομα τραυματίστηκαν κυρίως από πτώσεις αντικειμένων. Κλειστά τα σχολεία μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτηρίων. Η δόνηση προκάλεσε διακοπές ηλεκτροδότησης και κατολισθήσεις που οδήγησαν στο κλείσιμο δρόμων στα βόρεια του νησιού. Η πυροσβεστική υπηρεσία στο Αργοστόλι ανέφερε ότι υπάρχουν ζημιές σε παλιά κτίσματα στην Παλλική ενώ ζημίες έχουν αναφερθεί και στο Ληξούρι.
Keywords
Τυχαία Θέματα