Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

18:22 26/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, μόνο ζημιές» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ευ. Κεκάτος.Μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Κεφαλονιάς αλλά και όλων των περιοχών της νοτιοδυτικής Ελλάδας προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη
με στρατιωτικό ελικόπτερο στο νησί. Επίσης με εντολή του Πρωθυπουργού, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές- τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Κεφαλονιάς- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τον σεισμό.
Την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, περιέγραψε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.

Ακόμα ο κ. Κεκάτος επισήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Με δηλώσεις του στο «Ionian Channel» ο Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης έκανε λόγο για το κύριο γεγονός, «όχι λόγω της ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας που καταγράφηκε, αλλά γιατι το μέγεθος των σημάτων που είχαμεστα χέρια μας δεν δίνουν σεισμό μεγαλύτερο των 6R. Οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν υπομονή καθώς θα ακολουθήσουν και άλλοι μετασεισμοί που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 5R. Να επισημάνω ότι ο αντισεισμικός σχεδιασμός και η θωράκιση των κτηρίων είναι τέτοια ώστε δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Ο αντι- περιφερειάρχης κ. Κουρής, σε δηλώσεις του στο ionianpress.gr, εξήγησε πως το οδικό δίκτυο του νησιού υπέστη σοβαρές καταστροφές και όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας και του Δήμου έχει κινητοποιηθεί για την αποκατάστασή του, όπου και όσο αυτή είναι δυνατή.

Τις περισσότερες καταστροφές έχει υποστεί η περιοχή του Ληξουρίου, όπου και υπάρχουν αρκετές καταρρεύσεις παλιών κυρίως σπιτιών, ενώ πολλά τζάμια έχουν σπάσει, κεραμύδια από στέγες έχουν πέσει και αρκετοί δρόμοι εμφανίζουν διαβρώσεις και φυσικά πολλές κατολισθήσεις που καθιστούν τη κυκλοφορία των οχημάτων από προβληματική έως και επικίνδυνη.

Οι περισσότερες περιοχές δεν έχουν ρεύμα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή των κατοίκων, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα έντονες, με βροχή και κρύο..

Ο κόσμος πάντως έχει τρομοκρατηθεί, αφού ο κύριος σεισμός συνοδεύτηκε από μετασεισμούς έντασης άνω των 4 ρίχτερ και έχει βγει απ΄οτα σπίτια και παραμένει σε δημόσιους χώρους ενώ ποολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν πως θα περάσουν τη νύχτα στο αυτοκίνητό τους..

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα