Για πού το έχει βάλει το πετρέλαιο; Η σημασία του στην οικονομία

13:52 16/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τις τελευταίες μέρες από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών στα οποία είχαν σκαρφαλώσει στις αρχές Ιουνίου. Ομως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το τέλος της υπερπροσφοράς πετρελαίου θα συμπέσει πρώτα με μια φάση σταθεροποίησης των τιμών, πιθανόν μεταξύ 50 και 60 δολαρίων το βαρέλι, και κατόπιν ένα νέο ανοδικό

κύκλο.

Οι τιμές του πετρελαίου μπρέντ και του αμερικανικού αργού ξεπέρασαν τα 50 δολάρια το βαρέλι πριν λίγο καιρό λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και της μείωσης της προσφοράς σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Λιβύη, η Νιγηρία και ο Καναδάς.

Η αύξηση ξεπερνούσε το 80% από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει αρκετά κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Η απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει εκ νέου δυναμικά τις εξαγωγές πετρελαίου προς τον υπόλοιπο κόσμο μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων εναντίον του και η μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο καθώς αύξησαν την υπερπροσφορά.

Σημειωτέον ότι το κόστος εξαγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους εξαγωγής με αποτέλεσμα να καθίσταται ζημιογόνα η παραγωγή του σε επίπεδα κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι στις περισσότερες περιπτώσεις σύμφωνα με αναλυτές.

Ομως, οι χαμηλές τιμές ενθάρρυναν την κατανάλωση του μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, π.χ. Ινδία, Μεξικό. Αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική του ΟΠΕΚ να κρατήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του έχουν οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς και άνοδο των τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα