Για ανάγκη προσέγγισης μίλησαν Τσίπρας-Γιλντιρίμ (video)

14:52 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια συζήτηση για το σύνολο των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του. Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός περιέγραψε την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία χαρακτηρίζεται από την ειλικρίνεια

και την αμεσότητα.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος και θεωρώ ότι η κοινή γεωγραφία , σημαίνει κοινή μοίρα και κοινή μοίρα σημαίνει κοινό μέλλον. Θα πρέπει να εστιάσουμε όχι στα ζητήματα που διαφωνούμε αλλά να δώσουμε προτεραιότητα που υπάρχει συμφωνία και να τα εξελίξουμε».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την πλευρά του σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στις παραβιάσεις της Τουρκίας ανέφερε ότι «αυτές οι παραβάσεις γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η επαφή μας θα βοηθήσει οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια και να βρούμε κοινό τόπο για την επίλυση προβλημάτων».

Κυπριακό

«Εργαζόμαστε, προκειμένου η «Γενεύη 2» να είναι βήμα προς τα εμπρός, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπάρξει μία διέξοδος, και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθαρίσε ότι η θέση της Τουρκίας είναι πρέπει να επιστραφούν οι Τούρκοι πραξικοπιματίες, όπως είπε χαρακτηριστικά «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπιματίες. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου μεταξύ Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας, βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πραξικοπιματίες παρά το ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης πιστεύουμε ότι οι πραξικοπιματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση

Αλ. Τσίπρας για τη συνάντηση με Γιλντιρίμ: Ξαναπιάνουμε το νήμα της συνεργασίας (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα