Για ανάγκη προσέγγισης μίλησαν Τσίπρας-Γιλντιρίμ

14:32 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια συζήτηση για το σύνολο των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του. Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστικές και ειλικρινείς συνομιλίες οι οποίες ήταν και απαραίτητες, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή.

Όπως

τόνισε ο πρωθυπουργός «Η θετική μας ατζέντα αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

Ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία» ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η «Η υλοποίηση της ατζέντας μας πρέπει να βασιστεί σε σχέσεις καλής γειτονίας & αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις παραβιάσεις, στις εμπλοκές αλλά και στις υπερπτήσεις που έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως υπογράμμισε, και είπε «τόνισα στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότηα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται τειλικά στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους και στην καλή γειτονία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός περιέγραψε την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία χαρακτηρίζεται από την ειλικρίνεια και την αμεσότητα.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος και θεωρώ ότι η κοινή γεωγραφία , σημαίνει κοινή μοίρα και κοινή μοίρα σημαίνει κοινό μέλλον. Θα πρέπει να εστιάσουμε όχι στα ζητήματα που διαφωνούμε αλλά να δώσουμε προτεραιότητα που υπάρχει συμφωνία και να τα εξελίξουμε».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την πλευρά του σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στις παραβιάσεις της Τουρκίας ανέφερε ότι «αυτές οι παραβάσεις γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η επαφή μας θα βοηθήσει οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια και να βρούμε κοινό τόπο για την επίλυση προβλημάτων».

Η τοποθέτηση των δύο πρωθυπουργών για τη μη έκδοση του Τούρκων στρατιωτικών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και εκτελεστική εξουσία και τις αποφάσεις της είτε διαφωνούμε, είτε συμφωνούμε τις σεβόμαστε. Η ελληνική δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό έχει αποφασίσει ως προς τα αιτήματα έκδοσης των οκτώ και η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά είναι απολύτως σεβαστή. Εκκρεμεί βέβαια το ζήτημα των προσφυγών για το οποίο θα αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη. Από πλευράς μας το μόνο που μπορούμε να πούμε απολύτως ξεκάθαρα, αλλά αυτό δεν αποτελεί κρίση επί του συγκεκριμένου αιτήματος αλλά αποτελεί πολιτική τοποθέτηση σε ένα πολιτικό ζήτημα που είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η αμφισβήτησή της από συγκεκριμένες δυνάμεις. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε ξεκάθαρα απέναντι στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας και απέναντι στους πραξικοπιματίες και τοποθετηθήκαμε με ευθύτητα ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι πραξικοπιματίες, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση

Αλ. Τσίπρας για τη συνάντηση με Γιλντιρίμ: Ξαναπιάνουμε το νήμα της συνεργασίας (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα