Γ.Γ. ΟΗΕ: Αναζητείται συμπαγής και βιώσιμη λύση στην Κύπρο (video)

16:53 12/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Όσκαρ πρώτου ρόλου» απένειμε στους ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, μιλώντας κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Γενεύη.

Ο Α. Γκουτιέρες ανέφερε ότι μέχρι τώρα ταυτοποιήθηκε η πρόοδος των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις για τα πέντε κεφάλαια, όπως επίσης και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων, ενώ ζήτησε από όλους να μην αναμένουν «θαύματα άμεσων λύσεων».

«Τα Ηνωμενα Έθνη δεν έχουν πρωταγωνιστική ατζέντα στην

Διάσκεψη. Είμαστε ευτυχείς γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την διαδικασία. Δεν είμαστε εδώ για ένα «μπάλωμα» αλλά για να δράσουμε για συμπαγή και βιώσιμη λύση για την Κύπρο στο σύνολό της», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη συμμετοχή των πρωθυπουργών Τουρκίας και Ελλάδος, διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της Διάσκεψης.

Ως ιστορική μέρα για το Κυπριακό χαρακτήρισε τη διάσκεψη για την Κύπρο, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι «σήμερα είναι η απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου», «για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της ΕΕ». Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ότι «δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών, από όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δημόσιες παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό.

«Θα συνεχίσουμε στις 6.30 (7.30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το απόγευμα. Υπάρχει μία νέα συνάντηση όλων των συμμετεχότων και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε. Υπάρχει προγραμματισμένη και συνάντηση για αύριο μέχρι το μεσημέρι και αναλόγως θα δούμε πως προχωρούμε» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι «απ’ όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μόνη συγκροτημένη, περιληπτική πρόταση που ακούστηκε ήταν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας», η οποία, όπως είπε, από κάποιους των ενδιαφερομένων ακούστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και έλαβε ενθαρρυντικά σχόλια.
Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γ Γ, ΟΗΕ, Αναζητείται, Κύπρο,g g, oie, anaziteitai, kypro