Γενική απεργία σε Λέσβο και Λήμνο για ΦΠΑ

13:44 28/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Συντονιστικό Όργανο των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων αποφάσισε γενική απεργία για αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 στη Λέσβο και τη Λήμνο και καλεί τους επαγγελματίες, τον επιχειρηματικό κόσμο και όλους τους πολίτες των νησιών για «καθολική συμμετοχή στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, και δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών

Φ.Π.Α. στα νησιά μας, καθώς και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.»

Στη γενική απεργία συμμετέχει και ο Δήμος Λέσβου, με το κλείσιμο των υπηρεσιών του. Κλειστοί, επίσης, θα παραμείνουν αύριο οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και τα Κ.Α.Π.Η του Δήμου.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στον αγώνα αυτό μαζικά και ειρηνικά για την διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος μας. Όλοι μαζί ενωμένοι διεκδικούμε την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και λέμε όχι στην καταστροφή της οικονομίας του νησιού μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Λέσβου.

Η διοίκηση του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση –γενική απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου για την αυριανή κινητοποίηση δήλωσε: “Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας , για το έτος 2017, δεν έχουν εκλείψει. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη διαβεβαίωση για την παραμονή μας στο ειδικό καθεστώς, απορρίπτοντας μάλιστα σχετική τροπολογία που καταθέσαμε οι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νησιών του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον, το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς αυτά, σύμφωνα με τη συνταγματική ρήτρα της νησιωτικότητας. Δεν μας χαρίστηκε, μας ανήκει δικαιωματικά. Η κατάργησή τους αποτελεί ένα μέτρο που θα επηρεάσει όλους τους οικονομικούς τομείς του τόπου μας και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας, δημόσιος υπάλληλος, αγρότης, άνεργος είτε συνταξιούχος. Με την επικείμενη αύξηση του κόστους ζωής, τα νησιά μας θα ερημώσουν και οι πολίτες, κυρίως οι νέοι, θα περιέλθουν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Για τους λόγους αυτούς, καλώ όλους τους πολίτες της Λέσβου και της Λήμνου να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση, που διοργανώνει το Συντονιστικό Όργανο των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων των νησιών μας, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Γιατί μας αφορά όλους”.

Η ΝΟ.Δ.Ε. Λέσβου καλεί τους πολίτες του νησιού σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, ενώ τονίζει ότι: «ο λαός της Λέσβου πρέπει, δυστυχώς, να αγωνιστεί για το αυτονόητο, για ένα δικαίωμα που αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς αυτόν, σύμφωνα με το σύνταγμα και τη ρήτρα νησιωτικότητας. Η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών αν μη τι άλλο θα έχει αντίκτυπο στη καθημερινότητα των Λέσβιων, οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά – και όχι μόνο- τα τελευταία χρόνια εξαιτίας πολλών παραγόντων, με κυριότερο εξ αυτών, το μεταναστευτικό. Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει τους νησιώτες και ταυτόχρονα ακρίτες της χώρας αυτής και όχι να τους καταδικάσει την οικονομική εξαθλίωση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα