Γαλλία: Προς ολομέτωπη παράλυση στις μεταφορές – Ανησυχίες για το Euro 2016

18:46 1/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μόλις εννέα ημέρες από την έναρξη του Euro 2016, το συνδικάτο SPAF, που εκπροσωπεί περίπου το 25% των πιλότων της Air France, εξέδωσε νέα προειδοποίηση για απεργία διαρκείας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το μεγαλύτερο συνδικάτων των πιλότων SNPL, το οποίο δηλώνει σε απεργιακή ετοιμότητα, χωρίς να έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία.

Νέα επεισόδια και συγκρούσεις

με την αστυνομία ξέσπασαν στο μεταξύ, σε διαδήλωση εναντίον του νομοσχεδίου εργασιακής μεταρρύθμισης στο Μπορντώ.

Παράλληλα, η συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT καλεί τα μέλη της να ψηφίσουν για πανεθνικές κυλιόμενες απεργίες στον ενεργειακό τομέα, με στόχο να παραλύσει η παραγωγή στους γαλλικούς πυρηνικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και στους σταθμούς που παράγουν ενέργεια από καύσιμα και άνθρακα.

Με την απεργία θα σταματήσει επίσης η διοχέτευση αερίου σε δεξαμενές αποθήκευσης και θα εμποδισθεί η εκφόρτωση φορτίων LNG, προστίθεται στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών.

Η όγδοη σε διάστημα τριών μηνών, απεργία στους σιδηροδρόμους, «ακύρωσε τα μισά και πλέον δρομολόγια της ημέρας», ανακοίνωσε στο μεταξύ, η συνδικαλιστική ένωση SNCF, προειδοποιώντας ότι η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί «μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα εργασιακά».

Εν’όψει και της απεργίας στο μετρό του Παρισιού την Πέμπτη, ο επικεφαλής του σωματείου CGT, Philippe Martinez, προειδοποιεί ότι «έπονται οι εντατικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων τριών μηνών».

Η κυβέρνηση είναι αδύναμη, δειλή κι έχει χάσει τον έλεγχο, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σχολιάζοντας δημόσια ότι «όταν απορρίπτεται ο διάλογος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η διαμάχη μεταφέρεται στους δρόμους«. Η δήλωση αφήνει αιχμές για τη διαδικασία, καθώς η γαλλική κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων καταργεί το 35ωρο, με διάταγμα από την Εθνοσυνέλευση, παρακάμπτοντας την πρώτη ανάγνωση.

Η τελική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο. Αρκετοί βουλευτές συνηγορούν υπέρ συμβιβαστικής λύσης, δηλαδή να τροποποιηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο εργασιακής μεταρρύθμισης, όταν επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση για δεύτερη ανάγνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα