Γ. Σταμπουλής: Οι συστάδες καινοτομίας ως στοιχείο ανάπτυξης

15:37 1/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξαιρετική απήχηση είχε η ομιλία του Γιώργου Σταμπουλή, Λέκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε χθες την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, με θέμα «Γνώση, Δημοκρατία και Ανάπτυξη: από τη Θεωρία στην Πράξη», ως μέρος της σειράς σεμιναρίων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» και «Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Ο κ. Σταμπουλής ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τη σχέση μεταξύ της γνώσης, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης και το πως οι τρεις έννοιες συνδέονται και επηρεάζουν

η μία την άλλη. Συνέχισε επισημαίνοντας το γεγονός ότι παρόλο που οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι η δεύτερη λιγότερο παραγωγική χώρα. Βασικό ζήτημα της ανάπτυξης, όπως τόνισε, είναι ότι σχεδιάζεται δίχως να καθορίζονται ή να επισημαίνονται τα υποκείμενα, αυτοί δηλαδή που θα την πραγματοποιήσουν στην πράξη.

Παράλληλα έχει αναπτυχθεί κουλτούρα αποφυγής του ρίσκου και στιγματισμού της αποτυχίας. Όμως, όπως τόνισε ο ομιλητής, “η εμπειρία μέσα από την αποτυχία είναι κεφάλαιο μάθησης”. Χρειάζεται, επομένως, αλλαγή νοοτροπίας και ανάπτυξη κριτικής ικανότητας να αποτιμούμε και αξιοποιούμε την εμπειρία αυτή.
Σημείωσε την τεράστια σημασία να επενδύουμε στη γνώση, καθώς αποτελεί πολύτιμο αγαθό και κεφάλαιο να κατέχει κανείς τη γνώση που θα τον καταστήσει ικανό να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει την πληροφορία, ώστε να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στα κοινά και τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη ζωή και το μέλλον του. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να επενδύουμε στη μάθηση ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε και αφομοιωτική και καινοτομική ικανότητα, η οποία δεν κρίνεται μόνο από την αναλυτική, κριτική σκέψη που μπορεί να έχει κάποιος αλλά και από την ικανότητά του να συνεργάζεται, να μοιράζεται, να αλληλεπιδρά.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε, επίσης, στις συστάδες καινοτομίας (innovation clusters) και στη “Δημιουργική πόλη”, που αποτελούν στοιχεία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Υπογράμμισε το ρόλο που παίζουν τα πανεπιστήμια τόσο στις συστάδες, μέσω των γνώσεων και των ερευνητικών αποτελεσμάτων που προσφέρουν, όσο και στη δημιουργική πόλη, μέσω του “ταλέντου” , δηλαδή του υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινου δυναμικού, που μπορούν να διαθέσουν. Τόνισε ότι η συγκέντρωση ταλέντου αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων. Προϋπόθεση για την προσέλκυση ταλέντου είναι αφενός η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, ιδίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του δημόσιου χώρου και των δημόσιων συγκοινωνιών και αφετέρου η ανεκτικότητα στο διαφορετικό – δηλαδή στην έκφραση και δραστηριότητα διαφορετικών αντιλήψεων, πολιτισμών, φυλών, θρησκευτικών πεποιθήσεων κλπ. -, με άλλα λόγια ο σεβασμός στη μειοψηφία, ως δημοκρατική κουλτούρα. Τελειώνοντας επέμεινε στην επιτακτική ανάγκη τόσο αλλαγής κουλτούρας όσον αφορά στην συνεργατικότητα, και όχι απλά στη συμμετοχή, και στη συνεχή αναζήτησης προκλήσεων και προβλημάτων που επιζητούν επίλυση, αποτελώντας έτσι το έναυσμα για δημιουργία και ανάπτυξη.

Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν μέλη τόσο του ακαδημαϊκού όσο και του επιχειρηματικού κόσμου. Η ομιλία θα είναι διαθέσιμη στο κανάλι youtube της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (MOKE UTh).

Το επόμενο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2016 με ομιλητή τον κ. Χαρδαλούπα Ανδρέα, της εταιρίας “ΘΕΣΓΑΛΑ”, με θέμα: «ΘΕΣΓΑΛΑ: Καινοτομία παντού, στην τεχνολογία διάθεσης, στην διανομή, στην συνεταιριστική ιδέα».
Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Α2 του τμήματος Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώρα 7.00 μμ. ακριβώς και είναι ανοικτές στο κοινό.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων καλύπτει τα θέματα «Διαχείριση της Αλλαγής» και «Επενδύσεις και Ανάπτυξη» και διοργανώνεται από τα Τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών Επιστημών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα