Γ. Χατζηθεοφάνους : Η «Δημοκρατική Ευθύνη» προέκυψε από ανήσυχους ανθρώπους και κυρίως μέσα από την ανάγκη ύπαρξης αναπτυξιακού εθνικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση

11:16 4/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Γιώργος Χατζηθεοφάνους (μέλος της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής Βορείου Ελλάδας του κινήματος, πρώην αξιωματικός ε.α. , οικονομολόγος και καθηγητής στο Εθνικό κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στους τομείς στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού), παρουσίασε το νέο πολιτικό κίνημα «Δημοκρατική Ευθύνη», που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που προέρχονται από την ιδιωτική οικονομία και στο οποίο προσχώρησαν

ήδη οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης και Αλέκος Παπαδόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανέλυσε τους βασικούς άξονες του προτεινόμενου αναπτυξιακού εθνικού σχεδίου της «Δημοκρατικής Ευθύνης» και κάλεσε τους συμπολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις του κόμματος, το οποίο μέσα στο Σεπτέμβριο ετοιμάζεται για το πρώτο του Συνέδριο.
Ο κ. Χατζηθεοφάνους σημείωσε ότι βρίσκονται σε περιοδεία από την ήμερα που δημιουργήθηκε η κίνηση, ώστε να φτιάξουν τοπικούς πύρινες ανθρώπων της κίνησης και ότι είναι ένα συλλογικό κίνημα που δεν ξεκίνησε από τον Χάρη Θεοχάρη και Αλέκο Παπαδόπουλο, αλλά από μια ομάδα προβληματισμένων ανθρώπων που πήγαν και τους βρήκαν. Αυτοί απλά δέχθηκαν να ηγηθούν του κινήματος. Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στο νομοθετικό και δικαστικό σύστημα. Η δημόσια διοίκηση σήμερα εστιάζει κυρίως στην διαδικασία. Η «Δημοκρατική Ευθύνη» ως κίνημα θέλει η δημόσια διοίκηση να εστιάζει στο αποτέλεσμα, να στηρίζει την επιχειρηματικότητα στη Ελλάδα και επίσης το μάνατζμεντ να μπει στη δημόσια διοίκηση όπως έχει μπει σε όλη την Ευρώπη.
Στο Δικαστικό Σύστημα σημείωσε ότι οπωσδήποτε πρέπει να καταργηθεί η πολυνομία που βοηθά σε μέγιστο βαθμό τη διαφθορά, να απλοποιηθεί και να είναι πιο κοντά στον πολίτη και να τον υπηρετεί. Πρέπει η πολιτεία να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, να ξεπεράσει τον ηθικό κίνδυνο της μη εμπιστοσύνης προς την χώρα μας αλλά να αλλάξουμε κι εμείς ως πολίτες .
Στην κατεύθυνση της δομικής μεταρρύθμισης του κράτους και στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε ότι για το θέμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας συμφωνούν απόλυτα με την Κυβέρνηση και πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για να προσφεύγει η Ελλάδα σε εκλογές. Επίσης πρέπει να θεσπιστεί ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής θέσης ή να εφαρμοστεί το αγγλικό σύστημα που επιτρέπει μόνο 4% των υπουργών να είναι ταυτόχρονα και βουλευτές, κανένας υπουργός κυβέρνησης να μην έχει την δυνατότητα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές, οι υφυπουργοί να ορίζονται και να μην έχουν το δικαίωμα καθόδου στις γενικές εκλογές, να καταργηθούν όλα τα υπουργεία με την υφιστάμενη δομή πλην του υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας και τα υπουργεία να επιτελούν την επιτελική δουλειά του κράτους. Επίσης ο στενός πυρήνας του δημόσιου να λειτουργεί το πολύ με 5.000 ανθρώπους και επιτέλους να προβλεφτεί μια πραγματική αποκέντρωση του κράτους.
Ο κ. Χατζηθεοφάνους ήταν υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης στις τελευταίες εθνικές εκλογές και αποχώρησε από το Ποτάμι αμέσως μετά το τελευταίο του Συνέδριο. Παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, προσχώρησε στη «Δημοκρατική Ευθύνη» όταν ενημερώθηκε για τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό εθνικό σχεδιασμό, που αποτελεί το κεντρικό πολιτικό αφήγημα του κινήματος, με μοναδική στόχευση την άμεση ενεργοποίηση μηχανισμών ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και τις βαθιές τομές στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να εξυπηρετεί και όχι να ‘φρενάρει’ τα αναπτυξιακά εγχειρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα