Φαράγγια γεμάτα υγρούς υδρογονάνθρακες βρέθηκαν στον Τιτάνα

12:14 11/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γεμάτα με υγρούς υδρογονάνθρακες είναι ορισμένα από τα φαράγγια που καταλήγουν σε μια μεγάλη λιμνοθάλασσα μεθανίου στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Αφού ανέλυσαν τα στοιχεία του σκάφους «Κασίνι», που το 2013 πέρασε πάνω από τον δορυφόρο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αυτά τα φαράγγια, που έχουν πλάτος έως ένα χιλιόμετρο, βάθος 240 έως 570 μέτρα και πλαγιές με απότομες κλίσεις άνω των 40 μοιρών, γεμίζουν με μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες.

Το πυκνότερο δίκτυο οκτώ φαραγγιών καταλήγει στον μήκους 400

χιλιομέτρων ποταμό Vid Flumina, ο οποίος με τη σειρά του χύνεται στη λιμνοθάλασσα μεθανίου Ligeia Mare. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα του Τιτάνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Βαλέριο Ποτζιάλι του Πανεπιστημίου «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης επεσήμαναν ότι ο πυθμένας των φαραγγιών είναι εντυπωσιακά επίπεδος.

Οι θάλασσες ή μεγάλες λίμνες υδρογονανθράκων του Τιτάνα εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά το 2006. Μεγάλα φαράγγια υπάρχουν και αλλού, όπως στον ‘Αρη (Vallis Marineris), όμως μόνο στον Τιτάνα μερικά από αυτά είναι ακόμη γεμάτα με υγρό. Οι επιστήμονες μάλιστα, που έκαναν τα δημοσίευση της μελέτης τους στο περιοδικό «Geophysical Research Letters» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά μικρότερα φαράγγια, που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν και να ερευνήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα