Φάιμαν στη θέση του Τουσκ και άλλες καραμπόλες για τα αξιώματα στην ΕΕ

13:36 17/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Να που κανείς δεν χάνεται τελικά στο πολιτικό στερέωμα της ΕΕ, θα έλεγαν κάποιοι πολιτικοί παρατηρητές στην Αυστρία. Πολύς λόγος γίνεται εκεί για τα ανώτατα Ευρωπαϊκά αξιώματα.

Οι καλές πιθανότητες που έχει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούν τελευταία αντικείμενο των πολιτικών συζητήσεων στη Βιέννη.

Ο αυστριακός Τύπος υποστηρίζει ότι εάν για το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιλεγεί τελικά

Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, τότε ο κ. Φάιμαν θεωρείται ως «η καλύτερη εφεδρεία για αυτό». Υπογραμμίζει μάλιστα και την καλή επαφή που διατηρεί ο ίδιος προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, της οποίας ο ρόλος θα είναι καθοριστικός στη λήψη μια τέτοιας απόφασης.

Τέτοιες ανώτερες θέσεις στην ΕΕ δίνονται κατά κανόνα σε πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος άλλος Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος να έχει αποσυρθεί πρόσφατα από την θέση του και να έχει ηγηθεί στο παρελθόν επί επτά και πλέον χρόνια μίας κυβέρνησης, αλλά και να έχει την εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ο Βέρνερ Φάιμαν εκτιμούν τα δημοσιεύματα στον τύπο.

Είναι κοινό μυστικό πως στην ΕΕ έχει συμφωνηθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει τον ερχόμενο Ιανουάριο να παραδώσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία ο ίδιος προσπαθούσε να διατηρήσει περαιτέρω, αλλά τώρα τα πράγματα φαίνεται να γίνονται ευκολότερα, καθώς με τη μελλοντική εκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, ανοίγει η θέση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών προφανώς για τον Μάρτιν Σουλτς.

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συμφωνηθεί η ανάληψή της από έναν Συντηρητικό, και αντ΄ αυτού στους Σοσιαλδημοκράτες θα δίνονταν κάποιο από τα άλλα δύο υψηλά αξιώματα, αλλά, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να είναι αμετακίνητος ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έναν Σοσιαλδημοκράτη ανοίγει η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται στη Βιένη, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα στηρίξει πλήρως μία υποψηφιότητα του Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος αναμένεται να είναι κεντρικό πρόσωπο στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών το Δεκέμβριο στην Πράγα, όπου θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα καθήκοντα του ως εντεταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την παγκόσμια καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, που είχε αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ _ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα