Κέρκυρα: Κόμματα και φορείς για την 43η επέτειο εξέγερσης στο Πολυτεχνείου

12:39 17/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

43η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σήμερα. Πολιτικά κόμματα και φορείς εκδίδουν μηνύματα αναφερόμενοι στην εξέγερση των νέων κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Οι Νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΛΑΕ καθώς και το ΠΑΜΕ Κέρκυρας τονίζουν τη διαχρονικότητα των συνθημάτων «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» τα οποία μένουν πάντα επίκαιρα στους δύσκολους

καιρούς που διανύει η πατρίδα μας.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Τιμούμε σήμερα την επέτειο των 43 χρόνων από την εξέγερση της νεολαίας μας, το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην ξενοκίνητη χούντα. Θυμόμαστε και τιμούμε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές των αγώνων του λαού μας. Ενός αγώνα του οποίου τα αιτήματα είναι πάντα επίκαιρα: αγώνας για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, τη Λαϊκή Κυριαρχία.
Θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε με τους αγώνες μας για να μπορέσει ο λαός μας να είναι πραγματικά κυρίαρχος, χωρίς επιτροπείες, σε μια πορεία ανάπτυξης και προόδου, ξεπερνώντας τα προβλήματα και τη χρεοκοπία που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ειδικά σήμερα, που οι νοσταλγοί της χούντας και του φασισμού εμφανίζονται ξανά για να σκορπίσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και του αυταρχισμού. Όπως πρόσφατα γίναμε μάρτυρες στο νησί μας της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Χρυσαυγίτη βουλευτή απέναντι στον Περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται και η ιστορία δε διαστρεβλώνεται.

ΑΝΕΛ

Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης του ’73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων.
Στις μέρες μας ο καθημερινός αγώνας να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από τα μνημόνια και η μετωπική σύγκρουση με το σάπιο κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς, το οποίο λεηλατούσε την πατρίδα μας για πολλά χρόνια, αποτελούν την πραγματική απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στην ιστορία της χώρας μας.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τιμούμε την ιστορία μας, αλλά και να αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας όλα εκείνα που οι κατεστημένες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις επιχείρησαν να μας τα στερήσουν.
Η ιστορία του Πολυτεχνείου κατέδειξε ότι όταν ο λαός είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Εθνική Αξιοπρέπεια».
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου φωνάζοντας ένα βροντερό «όχι» στο διχασμό των Ελλήνων, που τα διαπλεκόμενα συμφέροντα επιχειρούν να επιβάλλουν με μεθόδους παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού, έχοντας ως στόχο την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και τη διατήρηση του καθεστώτος ασυδοσίας που εξέθρεψαν.

ΚΚΕ

Η συμπλήρωση 43 χρόνων από τον λαϊκό ξεσηκωμό, το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, βρίσκει το λαό μας τσακισμένο από τα μνημόνια, τη φτώχεια την ανεργία, βρίσκει την χώρα μπλεγμένη σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή και της όξυνσης των ανταγωνισμών με άλλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων, συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή και με τεράστιους κινδύνους για το λαό. Συναινεί στην προώθηση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου για την Κύπρο.
Η στρατιωτική δικτατορία, ως ακραία μορφή της αστικής εξουσίας, δια «πυρός και σιδήρου» υπηρέτησε με συνέπεια τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε βάρος του λαού, από το 1967 έως το 1974. Χτύπησε τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Έδωσε νέα προκλητικά προνόμια στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Το ρόπαλο, ο χαφιές, η φυλακή, η εξορία, ο θάνατος ήταν η «σιδερένια φτέρνα» του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωϊκό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στην δικτατορία, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις γιορτασμού και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο, το εργατικό- λαϊκό κίνημα, να υψώσουν ανάστημα ενάντια στην διαστρέβλωση της ιστορίας που γράφεται με την «πένα» του κεφαλαίου και των κάθε λογής εκπροσώπων του.
Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.
Να αποκρούσουν, όμως, και όσους διαστρεβλώνουν την ουσία και τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, που αποκρύπτουν τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής, του Πολυτεχνείου.
Αποτελεί πρόκληση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υποδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τις μέρες γιορτασμού του ηρωικού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την παρέμβασή τους στο θέμα του χρέους και της διαπραγμάτευσης, που έφερε το 3ο μνημόνιο.
Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, όλους εκείνους και εκείνες, που αγωνίστηκαν στην αντιδικτατορική πάλη, δεν λύγισαν στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, τα στρατοδικεία και τις εξορίες. Η ηρωική στάση του ΚΚΕ έγινε κατορθωτή σε συνθήκες, που το Κόμμα έδινε τη μάχη ενάντια στον διαβρωτική και διαλυτική δράση του οπορτουνισμού, ανασυγκροτούσε τις οργανώσεις του, ίδρυε την ΚΝΕ.
Η μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε συνθήκες όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Αποδείχθηκε ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό, είναι προσωρινές. Ότι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολουθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αυτό που ζει ο λαός μας με την οικονομική κρίση, δεν είναι προϊόν μιας «κακής διαχείρισης» των χρόνων της μεταπολίτευσης, όπως ισχυρίζονται τα άλλα κόμματα. Ούτε φυσικά λύση είναι η «νέα μεταπολίτευση» που προβάλλουν, εννοώντας ουσιαστικά το πλήρες ξερίζωμα των όποιων κατακτήσεων και δικαιωμάτων έχουν απομείνει και την προσαρμογή του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, που οδηγεί μόνο στην αντίδραση και την οπισθοδρόμηση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Η πείρα αποδεικνύει ότι το κύριο για το εργατικό κίνημα και το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, σε κάθε φάση και καμπή της ιστορίας, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στη πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον καπιταλισμό, με στόχο την εργατική – λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Η εργατική-λαϊκή πάλη μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό, όταν στο στόχο της έχει την ίδια την καπιταλιστική εξουσία.

ΛΑΕ

Τα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, το 1973. Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας.
Όμως, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδικαίωτα. Αποτελούν το νήμα της συνέχισης -με άλλους όρους, σήμερα- του αγώνα και μας εμπνέουν για διεκδίκηση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, καλύτερης δημόσιας παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και ισχυρών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Σήμερα, 7 χρόνια μετά την «ετσιθελική» υπαγωγή της χώρας και του λαού στη μέγγενη των μνημονίων της φτώχειας και της εξαθλίωσης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι «οικονομικοί δολοφόνοι» καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνουν την δημοκρατία, «τσαλακώνουν» την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνουν δραματικά τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζιτών και των funds διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή για τους λαούς. Τα μνημόνια αποτελούν την συμπύκνωση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Η μεταλλαγμένη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υποταγής και εθελοδουλίας απέναντι στις εξοντωτικές για την πλειονότητα του ελληνικού λαού απαιτήσεις των δανειστών.
Σήμερα, 43 χρόνια μετά, τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής.
Οι αγώνες θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ενόψει των δηλητηριωδών αλλαγών τις οποίες προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, χέρι χέρι με τους δανειστές – «οικονομικούς δολοφόνους» στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου εξοντωτικού μνημονίου, ετοιμάζοντας να νομοθετήσει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την οριστική κατεδάφιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας καλεί τον κερκυραϊκό λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αντιμνημονιακό αγώνα του για την ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, για μια πραγματικά ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, για την κατάκτηση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας σε μια δίκαιη κοινωνία, με πρωταγωνιστή τον κόσμο της εργασίας. ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/11 ΩΡΑ 18:00 ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

ΠΑΜΕ

Συνάδελφο! – συναδέλφισσες,
Πριν 43 χρόνια, τον Νοέμβρη του 1973, ξεσηκώθηκε ο λαός και η νεολαία ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία. Η στιγμή αυτή στην ιστορία αποτελεί το κορυφαίο γεγονός στην αντιδικτατορική πάλη και τιμάμε τους χιλιάδες αγωνιστές, τους νεκρούς του Νοέμβρη του 1973 που αγωνίστηκαν ενάντια στην δικτατορία.
Η παρακαταθήκη και αυτών των αγώνων είναι τεράστιας σημασίας και ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη διδάσκει το σήμερα αφού παραμένουν η εξουσία του κεφαλαίου και η ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι παράγοντες εκείνοι που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας.
Και είναι γεγονός πως η μετάβαση από την δικτατορία στην «δημοκρατία» δεν έδωσε καμιά λύση στα λαϊκά προβλήματα, δεν έλυσε την φτώχεια, την ανεργία αντίθετα οξύνθηκαν όλα τα προβλήματα με αποκορύφωμα τα τελευταία 8 χρόνια της οικονομικής κρίσης που οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχασαν σημαντικές κατακτήσεις και η ζωή έχει δυσκολέψει.
Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι όποιες παραχωρήσεις αποσπούν οι εργαζόμενοι είναι προσωρινές. Ότι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν αυτό το σάπιο σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα θ’ ακολουθήσουν αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό αποδείχτηκε και με την «αριστερή» διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Η επέτειος του Πολυτεχνείου, η πάλη του λαού και της νεολαίας, δίνουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φασισμό και είναι χρέος στη μνήμη όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο να καταδικάσουν και ν’ απομονώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που υμνεί τη στρατιωτική δικτατορία και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας.
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Όπως τότε έτσι και σήμερα, διαδηλώνουμε ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που αποτελούν παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εμπλοκής του ελληνικού λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, που συνεχίζει να ματώνει το λαό για ν’ ανακάμψει η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα παραμονές της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά και να κηρύξουμε ανεπιθύμητο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που η πολιτική τους μακελεύει τους λαούς. Η επίσκεψη στόχο έχει την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την παραπέρα ενίσχυση των ευρω-ατλαντικών επιθετικών σχεδίων.
Η καλλιέργεια προσδοκιών ότι η επίσκεψη Ομπάμα, η ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ γίνεται προς όφελος του λαού μας, επιχειρεί να εξαπατήσει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και να αποκρύψει πόσο ακριβά έχει πληρώσει ο λαός την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Να αποκρύψει ότι και σήμερα καθημερινά αποκαλύπτονται οι τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, όπως καταγράφονται, για παράδειγμα, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Το πολυτεχνείο ζει και μας οδηγεί στους αγώνες του σήμερα. Με θάρρος και αποφασιστικότητα για την διεκδίκηση του δίκιου μας μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις.
Διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματα μας και δεν κάνουμε πίσω από αυτό.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 6:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΑΡΟΚΟ

Keywords
κερκυρα, κομματα, χρυση αυγη, συριζα, ΚΚΕ, παμε, χρεοκοπια, ρωσία, κυπρος, νέα, ηπα, νατο, κνε, μνημονιο, δραση, λύση, ελλαδα, funds, δημοκρατια, εθνικη, πολυτεχνειο, πεμπτη, ωρα, τμημα, χρεος, μνήμη, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, μνημονιο 2, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ομπαμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, η ζωη, ξανα, κοινωνια, πολυτεχνειο, οικονομικη κριση, μνήμη, καταληψεις, ρωσία, αυγη, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, επικαιρα, ηπα, θανατος, θαρρος, θεμα, κνε, νησι, πλαισιο, σημερινη, φτωχεια, χουντα, ωρα, αγωνες, εφεε, αμερικανικη πρεσβεια, ανεργια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δηλητηριο, εγινε, ευρω, εκφραση, ελευθερια, ενεργα, ζωη, ιδια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λύση, μηνυματα, μειωση, μορφη, νατο, νεολαια, νημα, ξεσηκωμος, παντα, οπισθοδρομηση, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, ο χαφιες, παμε, πεμπτη, προβληματα, ρολο, συγκεντρωση, συνθηματα, σφραγιδα, τμημα, φυλακη, φυσικα, χερι, χαφιες, χρυση, αγωνας, δικαιωματα, φυλακες, χωρα, εισβολη, ροπαλο, funds, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα