Ευρωπαϊκές συμμαχίες για τα εργασιακά αναζητά ο Κατρούγκαλος

13:06 13/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μια σειρά από κινήσεις που αρχίζουν να ξεδιπλώνονται από την Τρίτη ξεκινά το υπουργείο Εργασίας την αναζήτηση συμμάχων στην ΕΕ ώστε να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και άλλα εργασιακά δικαιώματα που συνιστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η ελληνική αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει τη Τρίτη εκδήλωση με θέμα «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».

Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και τελείωσε η προσπάθεια προσαρμογής.

Από εδώ και πέρα θα μοιραστούν τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης, συμπλήρωσε.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πάνος Καρβούνης,αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ανέφερε ότι τα κοινωνικά δικαιώματα μπορεί να αφήνονται στο βεστιάριο της οικονομικής διαπραγμάτευσης.

O Michel Servoz, επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών υποθέσεων και Ενταξης (EMPL), τόνισε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Κομισιόν είναι 100% σοβαροί για τον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την σημασία των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασία διαβούλευσης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου τόνισε κατά την τοποθέτησή της ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στήριξη από τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνα με τιτίβισμα της Επιτροπής.

Minister #Antonopoulou: #Greece has allies at @EU_Commission and support by social partners in #SocialRights issues. pic.twitter.com/LiJT5iPlGO

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) September 13, 2016

Από την σκοπιά της, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δήλωσε ότι η επιτυχία του ευρωπαϊκού Πυλώνα κοινωνικών Δικαιωμάτων θα δοκιμαστεί στην Ελλάδα.

Εκτός από την σημερινή εκδήλωση, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τους εκπροσώπους των θεσμών για να συζητήσει εργασιακά θέματα και άλλα.

Ο υπουργός έχει μιλήσει κατά καιρούς για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Πάντως, το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά που αναμένεται σύντομα δεν θα είναι έτοιμο πριν το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Η Επιτροπή ίσως αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο θέμα των ομαδικών απολύσεων για την υπόθεση της Lafarge.

Ακόμη, την Παρασκευή και το Σάββατο διεξάγεται διεθνές συνέδριο με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το μέλλον της Εργασίας» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν υπουργοί Εργασίας άλλων χωρών της Ευρωζώνης και υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα