Ευ. Βενιζέλος: Η ΕΕ να ανοίξει τη συζήτηση για αναθεώρηση των ιδρυτικών συνθηκών

20:55 16/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Είναι αναγκαίο η Ευρώπη με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού νότου να μιλήσει και πάλι πολιτικά εφ' όλης της ύλης, θεσμικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, δημοσιονομικά, χρηματοοικονομικά και πολιτιστικά. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας την Πέμπτη, στο Γούντροου Γουίλσον Σέντερ στην Ουάσιγκτον με θέμα «Η κρίση στην ευρωζώνη, προκλήσεις και ευκαιρίες για τον ευρωπαϊκό νότο».Επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για μια αναθεώρηση των ιδρυτικών συνθηκών, καθώς, λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξουν
θεσμικές αλλαγές και στο δημοσιονομικό σύμφωνο, και στη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ESM. Το ουσιαστικό ερώτημα κατά τον κ. Βενιζέλο, είναι αν υπάρχει πολιτική και διακυβερνητική βούληση να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εσωτερικής ανισότητας στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ότι στόχος του ευρωπαϊκού νότου, είναι να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο με μια νέα αφήγηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και για την Αμερική, καταλήγοντας ότι ο κοινός παρονομαστής μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκού πολιτικού νότου είναι πως μια ισχυρή οικονομία κι ένα ισχυρό νόμισμα χρειάζονται από πίσω μια ισχυρή πολιτική οντότητα που θα διασφαλίζει την ενότητα και τη σταθερότητα με δημοκρατική νομιμοποίηση.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κανάλι της Φωνής της Αμερικής, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μεγάλο κύμα ευρωσκεπτικισμού και με αφορμή την επέτειο του τέλους του Β' παγκοσμίου πολέμου, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης του ευρωατλαντικού άξονα. Όπως ανέφερε, υπάρχει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αυτή τη στιγμή -οι ενάρετες δημοσιονομικά χώρες και οι άσωτες- τονίζοντας ότι είναι επιλογή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών (ενόψει και της εκδήλωσης στη Λειψία για τα 150 χρόνια του SPD) να παρουσιάσουν μια άλλη πρόταση όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην ΕΕ.Αναφερόμενος, τέλος, στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως είναι πολιτικό θύμα της κρίσης, λέγοντας πως εάν ανέβει η χώρα θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ ξανά.
Keywords
Τυχαία Θέματα