ΕΡΤ2 – Εντός Αττικής: «Πεντέλη»

04:04 3/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλαίσιο της νέας εκπομπής «Εντός Αττικής», η οποία μας προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν το επεισοδίου που αναφέρεται στη Πεντέλη, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 17:15.

«Πεντέλη: απόδραση σ’ ένα βουνό με ιστορία, θρύλους

και ένα υδάτινο μυστικό»

Από τις σημαντικές εξάρσεις του ανάγλυφου της αττικής γης, από τα σπλάχνα της, «γεννήθηκαν» ο Παρθενώνας, το Παναθηναϊκό Στάδιο και το φράγμα του Μαραθώνα.

Τρία καλλιμάρμαρα αρχιτεκτονήματα,

ανθρώπων έργα. Είναι ένα καλό κίνητρο για μια απόδραση στην Πεντέλη. Ένα βουνό με έντονα τα σημάδια της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, που όμως ταυτίστηκε με σημαντικές στιγμές της Ιστορίας.

Η βόλτα μπορεί να αρχίσει από την οδό Λιθαγωγίας. Τη χειροποίητη οδό από την οποία στην αρχαίοτητα κατέβαζαν ογκόλιθους μαρμάρου από το Πεντελικό έως το λόφο της Ακρόπολης των Αθηνών για την ανέγερση του Παρθενώνα.

Από τα περίπου 700 μέτρα υψόμετρο μπορείς να αντιληφθείς πού βρισκόσουν πριν από περίπου μισή ώρα και να αφήσεις σώμα και νου στη φύση να αναλάβει τα πάντα για το υπόλοιπο της ημέρας, εκεί ψηλά.

Επιβλητικό το σπήλαιο των Αμώμων με τα ξωκλήσια στο εντυπωσιακό, σαν στόμα γίγαντα, άνοιγμα-είσοδό του. Εντέλει ήταν ορμητήριο του λήσταρχου Νταβέλη και όλα αυτά περί ειδυλλίου με τη δούκισσα της Πλακεντίας έχουν υπόσταση ή είναι απλώς μύθοι;

Σε κοντινή απόσταση από τη θερινή κατοικία της δούκισσας Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν, που λάτρεψε την αττική γη, η φύση έχει κάνει το θαύμα της. Χάρη σ’ ένα φυσικό σκαλοπάτι η ροή των νερών του Βαλανάρη πέφτει από ύψος περίπου οκτώ μέτρων, σχηματίζοντας έναν δίδυμο καταρράκτη. Καλή απόδραση. Καλή απόλαυση.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία: Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio.

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα