ΕΡΤ Κομοτηνής 24-7- 2017

11:08 24/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κόμματα

Σε κομματική σύσκεψη στην Ξάνθη αύριο η Έφη Αχτσιόγλου

Σε κλειστή κομματική σύσκεψη της περιφερειακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, θα παρευρεθεί αύριο το απόγευμα στην Ξάνθη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Η υπουργός θα έχει επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς άλλες επαφές με παραγωγικούς φορείς και

της τοπικής αυτοδιοίκηση και θα αποχωρήσει μετά το τέλος της συνάντησης, χωρίς άλλους σταθμούς.

Κοινωνική Οικονομία
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την πρώτη γιορτή Κ.ΑΛ.Ο στο Δασικό χωριό Παγγαίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θγια την πρώτη γιορτή Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, που διοργανώνει το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, στο Δασικό Χωριό Παγγαίου στις 28-29-30 Ιούλη.
Πρόκειται να συμμετάσχουν πάνω από 40 ΚΟΙΝΣΕΠ από όλη τη Ελλάδα, αλλά και από 3-4 χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα παρουσιάσουν το αντικείμενό τους και την πορεία τους.
Επίσης θα γίνουν σεμινάρια για το πώς μπορεί να ξεκινήσει μια ΚΟΙΝΣΕΠ, θα υπάρχει έκθεση τοπικών προϊόντων, χειροποίητων δημιουργιών, ελεύθερος χώρος για κατασκήνωση μια και η θάλασσα είναι μια ανάσα!
Σύμφωνα τον υπεύθυνο του Δασικού Χωριού Παγγαίου, Λευθέρη Κοκκινίδη, το μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί είναι πως, η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πλούτο, ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί και μέσα από την Κοινωνική Οικονομία και τις ΚΟΙΝΣΕΠ, που μέχρι στιγμής φτάνουν το 0,02% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ στην ΕΕ φτάνουν και το 10%.
«Είναι ώρα να ξεκινήσει η παραγωγή στην Ελλάδα και την δύναμη του να παράγεις να τη συνειδητοποιήσουν οι νέοι, να παραμείνουν στην Ελλάδα και να παλέψουν», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κοκκινίδης.

Κόμματα

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης
Κοινοβουλευτική ερώτηση για τις δυνατότητες βιώσιμης λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος συνυπογράφουν οι τρεις βουλευτές Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Γιαννακίδης Στάθης, Στογιαννίδης Γρηγόρης.

Πρωτογενής Τομέας
Πρόγραμμα Εγκατάσταση νέων Γεωργών

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γίνεται γνωστό πως εκδόθηκε η 1η Απόφαση Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016 στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 .
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε δέκα εννέα εκατομμύρια εννιακόσιες δέκα επτά χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (19.917.500,00 €) και αφορά 1035 δικαιούχους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ολόκληρο το κείμενο της Απόφασης (ΑΔΑ: ΩΥΞΕ7ΛΒ-ΥΑΒ) στον ιστότοπο της Περιφέρειας ΑΜΘ (www.pamth.gov.gr), επιλέγοντας το εικονίδιο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», στο πρόγραμμα «Διαύγεια», στον ιστότοπο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας (www.eydamth.gr), ενώ μπορούν επίσης να απευθύνονται και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου υπάγονται.

Τουρισμός
Δεύτερο «Τρέχοντας με τα κατσίκια» -Running with the Goats-στη Σαμοθράκη

Έτοιμοι δηλώνουν οι διοργανωτές του 2ου Running with the Goats-Τρέχοντας με τις κατσίκες- στη Σαμοθράκη, 15-17 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις διαδρομές, την πρώτη μέρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας έως το ξενοδοχείο Μαρίβα στα Θέρμα. Η δεύτερη περιλαμβάνει ανάβαση-κατάβαση στην κορυφή Φεγγάρι του όρους Σάος και η τρίτη ξεκούραση στις βάθρες.
Μιλώντας για την εκδήλωση ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Μαρίβα και μέλους της ένωσης ξενοδόχων Σαμοθράκης, Δημήτρης Μισίρης, τόνισε πως η προσπάθεια ήδη προωθείται από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία!
Εξ άλλου μιλώντας για τα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Σαμοθράκης με το λιμάνι της Αλεξ-πολης, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τις μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, που παρατηρούνται για την αδειοδότηση των 2 ταχύπλοων, εκ των οποίων το ένα είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι, χωρίς να εκτελεί δρομολόγια.

ΑΜΕΑ
Τουριστικός προορισμός ΑΜΕΑ η Ροδόπη

Την προοπτική να τοποθετηθεί άλλος ένας ειδικός μηχανισμός που επιτρέπει στα ΑΜΕΑ να έχουν άμεση πρόσβαση και απόλυτη αυτονομία στη Θάλασσα, στη Μαρώνεια.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ της περιφερειακής ενότητας Ροδοπης, Τρύφων Καρούντζος.
Μετά την επιτυχή εφαρμογή αυτού του ειδικού μηχανισμού, που αποτελεί πατέντα του Πανεπιστημίου Πατρών, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, η Ροδόπη, λόγω του ότι διαθέτει παραλίες που έχουν την άμεση πρόσβαση και το βάθος, για να εξασφαλίσει απαιτούμενη άνωση στο σώμα, θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό προορισμό για ΑΜΕΑ.
«Στη θέση «Ιουλία» μέσα στον οικισμό του Φαναρίου, με την τοποθέτηση αυτού του μηχανισμού, εκφράζω την ικανοποίησή μου για τον τρόπο που μπορούν πια άνετα να κάνουν το μπάνιο τους τα ΑΜΕΑ, καθώς μέσω τηλεχειρισμού ο μηχανισμός προσφέρει την ασφάλεια, αλλά και την απόλυτη αυτονομία του ατόμου για να μπει και να βγει από τη θάλασσα. Βέβαια υπάρχουν θέματα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, για τα οποία πιστεύω πως του χρόνου θα είμαστε πολύ καλύτερα, με την αμεριστη βοήθεια και συνεργασία του Δήμου και του Δημάρχου, Γιώργου Πετρίδη», υπογράμμισε ο κ. Καρούντζος.
Επι πλέον πρόσθεσε πως αν προστεθούν και κάποιοι οικίσκοι, μπαίνουν σοβαρά θεμέλια για να υλοποιηθεί ένα παλιότερο όραμα, που θέλει τη Ροδόπη, τόσο φιλική στα ΑΜΕΑ, σε σημείο που να αποτελέσει και τον τουριστικό προορισμό. «Ο οποίος σίγουρα θα έχει να προσφέρει και να φέρει έναν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καρούντζος.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την επίσκεψη της Βουλγάρικης ομάδας Μπάσκετ σε αμαξίδιο, που βρέθηκε και απόλαυσε το θαλασσινό της μπάνιο, την παραμονή της ολοκλήρωσης του διεθνούς τουρνουά καλαθοσφαίρισης στην Κομοτηνή.

Εκκλησία

Εσπερινός στην Παληόχωρα Μαρώνειας

Εσπερινός θα τελεστεί σήμερα στις επτά το απόγευμα, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής Παντελεήμονος, στον χώρο των ερειπίων της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Μαρώνειας ,στη θέση «Παληόχωρα».
Ο Εσπερινός στο σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας είναι η δεύτερη φορά που τελείται, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρώνειας Σαππών και την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ροδόπης και είναι μία ευκαιρία γνωριμίας με το σημαντικό αυτό μνημείο που δεν είναι δυστυχώς επισκέψιμο παρά την τεράστια ,παγκόσμια ,αξία του καθώς απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του ,κυρίως των εκπληκτικών ψηφιδωτών που διαθέτει.

Αυτοδιοίκηση

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα (18.30) το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων με 25 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Ανάμεσα στα θέματα στην ημερήσια διάταξη η απασχόληση προσωπικού στην καθαριότητα μέχρι την κατάρτιση προσωρινών πινάκων διοριστέων αλλά και η συζήτηση επί αιτήματος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλη Τσολακίδη με θέματα προς συζήτηση: 1. Δημιουργία ανοικτού δημοτικού θεάτρου στον δήμο Αβδήρων 2. Αγορά αποθήκης συνεταιρισμού στον οικισμό Πηγαδιών.

Τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης καταλαμβάνει ο Αχμέτ Καρά

Τα κενά που προέκυψαν από τις παραιτήσεις των τελευταίων ημερών καλύφθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.
Τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημ. Συμβουλίου καταλαμβάνει ο Αχμέτ Καρά, στη θέση του παραιτηθέντος Ηλία Βασιλούδη, θέση που καλύπτεται από τη μείζονα αντιπολίτευση. Τη θέση του τακτικού μέλους στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής κατέλαβε η νέα σύμβουλος της παράταξης Ειρήνη Χαριτωνίδου με αναπληρωματικό τον επίσης νέο σύμβουλο Μιχάλη Ρεκάρη, ενώ η κ. Χαριτωνίδου κατέλαβε και τη θέση του αναπληρωματικού μέλους στην Οικονομική Επιτροπή, που είχε μείνει επίσης κενή.
Τη θέση του επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», μετά την παραίτηση Μπένη, κατέλαβε ο Μπαντάκ Σιαμπάν.

Εθελοντισμός

Θερινές εθελοντικές αιμοδοσίες ξεκινάει σήμερα ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη»

Θερινές εθελοντικές αιμοδοσίες ξεκινάει σήμερα ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη».
Οι θερινές αιμοδοσίες θα διαρκέσουν έως την επόμενη Κυριακή και γίνονται για έβδομη συνεχή χρονιά.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Παπαχρόνης, τόνισε πως οι αιμοδοσίες γίνονται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ξάνθης και συναντούν οι διοργανωτές μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους, αλλά και από τους μετανάστες που επιστρέφουν για το καλοκαίρι.

Πολιτισμός
Σεμινάρια Για το «Μικρασιατικό τραγούδι από τη ΦΕΧ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη και της Μουσικής κατασκήνωσης στα «Τα Αρχαία Άβδηρα» από 2 έως 6 Αυγούστου συμπεριλαμβάνεται φέτος κι ένα ακόμη εξαιρετικό τμήμα
Ι. «Μικρασιατικό τραγούδι» Σεμινάρια 2 – 6 Αυγούστου 2017
Κατερίνα Παπαδοπούλου (4-6 Αυγούστου) Προετοιμασία: Χρήστος Μπαρτζόπουλος (2-3 Αυγούστου) «Μικρασιατικό τραγούδι»
Το σεμινάριο πλαισιώνεται από τους Χρήστο Μπαρτζόπουλο και Γιάννη Κατσούλη, οι οποίοι, υποστηρικτικά στα παραπάνω ζητήματα θα εξετάσουν ζητήματα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Σύλλογοι
Ίασμος: Πλώρη για το πρώτο φεστιβάλ Τσίπουρου
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, με το τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου και το λαϊκό γλέντο του συλλόγου.

Πλέον ο πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου και βάζει πλώρη τώρα για την διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Τσίπουρου, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο Ίασμος επιτέλους αναδεικνύει την φυσιογνωμία του και την προβάλλει προς τα έξω…καλώντας και άλλους να την χαρούν και να την απολαύσουν!
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στον Ίασμο που κάνουν την διαδικασία της διπλής απόσταξης τσίπουρου-μόνο στον Ίασμο είναι διπλής απόσταξης-, εκεί κατά τα τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και τηρούν το εθιμικό με την υπομονή, και τα περίφημα παραδοσιακά εδέσματα και τα κατάλληλα…μασάλια!
Είναι ώρα αυτή η παράδοση, έμενε στο πολύ στενό περιβάλλον και δεν εξωτερικευόταν προς τα έξω…και δεν συνδυάζονταν με εκδηλώσεις πολιτισμού, όχι μεγάλης διάρκειας, αλλά ικανό να φέρει κόσμο στον Ίασμο, να κάνει μια στάση και να δει πως στην ύπαιθρο παλεύουν οι άνθρωποι και κρατούν και ήθη και έθιμα, αλλά έχουν και πολιτισμό και μέσα από όλα αυτά μπορούν να γεννηθούν νέα εγχειρήματα, από τους νέους ανθρώπους, που μπορούν να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας, ακριβώς αξιοποιώντας την παραγωγική μας δραστηριότητα σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα, την γαστρονομία και τον πολιτισμό!

Αστυνομικό Δελτίο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών

Κατά την εκτέλεση των εργασιών εκσκαφής μικροτάφρου για διέλευση τηλεφωνικού δικτύου επί της Επαρχιακής Οδού Ν. Καλλυντηρίου – Οργάνης (750 μέτρα από τον οικισμό της Οργάνης), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από σήμερα έως την Παρασκευή (28-07-2017) σε περιοχή που αστυνομεύεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
α) θα διακόπτεται τμηματικά και ανάλογα με το σημείο εκτέλεσης των εργασιών η κυκλοφορία των οχημάτων σε μία λωρίδα από τις λωρίδες κυκλοφορίας, ανάλογα με την περίπτωση.
β) Οι εργασίες θα εκτελούνται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας, θα είναι ολιγόωρες και κατά τις νυχτερινές ώρες θα απομακρύνεται η εργοταξιακή σήμανση και η οδός να αποδίδεται πλήρως στην κυκλοφορία, απόλυτα καθαρή από ξένες ύλες.

Keywords
ΕΡΤ, ξανθη, συριζα, ελλαδα, αεπ, παα, αδα, αμθ, gov, προγραμμα, διαυγεια, running, αμεα, κομοτηνη, νέα, καλοκαιρι, φεχ, προβάλλει, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, ειρήνη παπαδοπούλου, αυτοδιοικηση, βουλευτες, χωρες της ευρωπης, χωρες, αεπ, αμεα, εβδομη, ηθη και εθιμα, ημερησια, θαλασσα, μνημειο, μπασκετ, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σαμοθρακη, ωρα, running, αγορα, αλεξ, αμθ, αρχαια, αχμετ, βοηθεια, βρισκεται, γινεται, γινονται, γρηγορης, δυναμη, δυστυχως, δρομολογια, δικτυο, εθιμα, ευκαιρια, ευρω, ηθη, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, επτα, ετος, ζωης, υπηρεσια, υπομονη, θεσεις εργασιας, θετικο, κυβερνηση, κειμενο, μπανιο, νεες θεσεις εργασιας, ξεκουραση, ξενοδοχειο, προβάλλει, οδος, οραμα, οχηματων, περιβαλλον, ποιοτητα, πλωρη, προβληματα, ρυθμισεις, σελιδες, σεμιναρια, σιγουρα, συζητηση, σωμα, τμημα, τριτη, φεγγαρι, φεστιβαλ, φεχ, φορα, χρηστος, ιωαννης, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, εφαρμογη, ευθεια, εννεα, γιορτη, gov, υπουργειο, κυριακη, μεινει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα