ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 5-09-2017

10:10 5/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Πολιτική

Στην Καβάλα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας

Στην Καβάλα θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα –μετά τα εγκαίνια της Ιόνιας οδού- μέχρι αύριο το πρωΐ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Οι

κύριοι Τσίπρας και Σπίρτζης θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και Ιβάιλο Μοσκόφσκι, προκειμένου να υπογράψουν τη διμερή συμφωνία για την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Αποστόλου: Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί πρωταγωνιστούν στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα

Τον σημαντικό ρόλο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγρο-διατροφικό τομέα που συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχε με μέλη Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΥΠΑΑΤ θα ενισχύσει τις προσπάθειες των Γυναικείων Συνεταιρισμών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα γυναικεία συνεργατικά σχήματα μπορούν να συμμετάσχουν σε μέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 όπως είναι τα προγράμματα της μεταποίησης, των ομάδων παραγωγών, το CLLD/Leader, οι δράσεις για τη βιολογική γεωργία, το πρόγραμμα για την μελισσοκομία κ.ά.

Συνάντηση Βαγγέλη Αποστόλου με εκπροσώπους της Πανρωσικής Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σίτου και Δημητριακών Προϊόντων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πανρωσικής Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σίτου και Δημητριακών Προϊόντων, Pavel Skourichin.
Ειδικότερα συζητήθηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της οργάνωσης εμπορίας και διάθεσης δημητριακών από και προς την αγορά της Ρωσίας, το ενδεχόμενο δημιουργίας μεικτών Ελληνορωσικών επιχειρήσεων, καθώς και η οργάνωση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά.
Επιπλέον, οι δύο πλευρές εξέφρασαν αμοιβαίο ενδιαφέρον για τις προοπτικές συνεργειών σε κλάδους παραγωγής και σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και για τις προοπτικές ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργασίας στον τομέα των γεωργικών υπηρεσιών.
Τέλος ο κ. Αποστόλου πρότεινε στους εκπροσώπους της Πανρωσικής Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σίτου και Δημητριακών Προϊόντων τη δημιουργία από κοινού Ομάδα Εργασίας, πρόταση την οποία ένθερμα αποδέχτηκαν τα στελέχη της Πανρωσικής Ένωσης Παραγωγών Σίτου.

Πρωτογενής Τομέας

Έξι Ελληνικά οινοποιεία σε ντοκυμαντέρ στο BBC-ανάμεσα σε αυτά και οι Κίκονες

Πενήντα χιλιάδες φιάλες κρασί, 7 ετικέτες και 24 μετάλλια μετράει το μοναδικό Οινοποιείο Κίκονες στη Ροδόπη, με βιολογικούς αμπελώνες, που εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε τον τρύγο των σταφυλιών του 2017.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η ιδιοκτήτρια και Οινολόγος, Μελίνα Τάσσου, εξήγησε πως πάρα πολλές εργασίες γίνονται με το χέρι και όχι με μηχανήματα και αυτό εγγυάται την ανώτερη ποιότητα του κρασιού, που σε αυτό συμβάλλει και ο μακρύς καιρός της ζύμωσης, τουλάχιστον 12 μήνες!
Τα κρασιά Κίκονες βρίσκονται στα καλύτερα σημεία της Ελληνικής Αγοράς, αλλά και στο εξωτερικό σε χώρες όπως Βέλγιο, Αμερική, Γαλλία και τώρα ετοιμάζεται δυναμική διείσδυση και στο Λονδίνο.
«Ο κόσμος που μας προτιμάει ξέρει πως τηρούμε το μία εμφιάλωση, ανά χρονιά, ανά ετικέτα, γνωρίζοντας πως και στην επόμενη φιάλη που θα αγοράσει θα έχει το ίδιο άρωμα και γεύση», σημείωσε η κ. Τάσσου.
Τέλος στάθηκε και στο γεγονός πως ο γνωστό σκηνοθέτης Τσεκλένης θέλοντας να προβάλλει τον Ελληνικό Οίνο στο εξωτερικό, έκανε ένα ντοκυμαντέρ- το οποίο έχει αγορασθεί από το BBC, αλλά και από άλλα κανάλια στο Βέλγιο και Ρωσία, όπου προβάλλονται 6 οινοποιεία της Ελλάδας, ανάμεσα σε αυτά και οι Κίκονες!

Δ. Μιχαηλίδης: «2,6 δις ευρώ για ζωϊκά προϊόντα στις εξαγωγές…αυτά δεν είναι μνημόνιο κάθε χρόνο;»

Την ανάγκη να υπάρξει μια πλατφόρμα έκφρασης ανθρώπων που παράγουν πλούτο κυρίως από τον Πρωτογενή Τομέα, προκειμένου να αναδείξουν στο βαθμό που πρέπει το μεγάλο πρόβλημα της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, μακριά από κόμματα και ταμπέλες, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Σύμβουλος Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας, Δημήτρης Μιχαηλίδης.
«Δεν μπορεί κάθε χρόνο 2,6 δις να δίνουμε ως κράτος στις εισαγωγές ζωϊκών προϊόντων-κρέας και γαλακτοκομικά-, όταν στην Ελλάδα λόγω της αβάστακτης φορολογίας, οι κτηνοτρόφοι πουλούν το ζωϊκό τους κεφάλαιο. Δεν μπορεί τόσα χρόνια να μην σκέπτονται οι πολιτικοί αυτού του τόπου πως θα πρέπει να υπάρξει φροντίδα και πρόνοια για την αυτάρκεια μας σε προϊόντα ζωϊκά, καθώς δεν θα υπάρχουν πια παραγωγοί», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης.
Καταλήγοντας τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οργάνωσης των Αγροτών.

Διαδικασία γνωστοποίησης πρόθεσης για δωρεάν διανομή ροδάκινων

Ενόψει της δημοσίευσης για την τροποποίηση του κανονισμού με βάση τον οποίο κατανέμονται στην Ελλάδα επιπρόσθετες ποσότητες απόσυρσης και δωρεάν διανομής ροδάκινων, οι οργανώσεις παραγωγών και οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη οργανώσεων παραγωγών μπορούν να γνωστοποιήσουν με δική τους ευθύνη από σήμερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις ΔΑΟΚ, την πρόθεση τους για δωρεάν διανομή, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 5 της σχετικής ΚΥΑ, όπως ισχύει, με σκοπό την έγκαιρη αποσυμφόρηση των αποθεμάτων ροδάκινων.

Δηλώσεις Συγκομιδής από τους Αμπελουργούς

Οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής. Οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. www.minagric.gr.
Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής λήγει την 30η Νοεμβρίου του 2017, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις νέες δηλώσεις.

Αυτοδιοίκηση

Διανομή προϊόντων για δικαιούχους επισιτιστικής βοήθειας

Ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών κάνουν γνωστό πως, σήμερα στις 10:00 – 14:30 (λόγω παραλαβής νωπών κρεάτων), αύριο και Πέμπτη 7/9/2017 ώρα 08:30 – 14:00 θα διανείμουν φαγώσιμα προϊόντα και σχολικά είδη στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD).
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ.
Τόποι διανομής είναι: για τον Δήμο Κομοτηνή – το Πολυλειτουργικό Κέντρο, για τον Δήμο Αρριανών τα δημοτικά καταστήματα Φιλλύρας, Αρριανών, Κέχρου, Οργάνης. Για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών οι χώρο των αμαξοστασίων στις Σάππες και στην Ξυλαγανή.

Κινήματα

Καταγγελία για την παράταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) καταγγέλλει την κυβέρνηση για την παράταση της «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ».
‘Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεση των πολεμικών τους σχεδίων τη βάση της Σούδας κι όλο το πλέγμα των βάσεών τους στη χώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα αστικά κόμματα επωμίζονται τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό για τους μεγάλους κινδύνους που τον εκθέτουν», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή ύφεση και Ειρήνη.

Σύλλογοι

Η Ξάνθη τιμά την Κρήτη και τον Ν. Καζαντζάκη

Σήμερα στις 8 το απόγευμα στο Υπαίθριο Θέατρο Πλατείας έναντι ΟΤΕ, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης οργανώνουν εκδήλωση με την ευκαιρία των εξήντα χρόνων από το θάνατο του μεγάλου κρητικού και οικουμενικού δημιουργού Νίκου Καζαντζάκη.
Μέσα από εικόνες και ακούσματα θα φωτίσουμε την ιστορία και θα χαρούμε τον πολιτισμό της Κρήτης, θα απολαύσουμε μουσική και τραγούδια.
Κεντρικός ομιλητής ο Θανάσης Μουσόπουλος που θα παρουσιάσει το θέμα:
«Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρητική Ματιά».

Πολιτισμός

Έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς στη Λέσχη Αξιωματικών

Την πρωτοβουλία για τη λειτουργία Έκθεσης με την ευκαιρία των Γιορτών Παλιάς Πόλης, είχε το Δ’ Σώμα Στρατού.
Στο φουαγιέ της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης αναπτύσσεται μια Έκθεση με παραδοσιακές φορεσιές, για την οποία φρόντισαν οι υπεύθυνοι του Σώματος.
Σε συνεργασία με αρκετούς λαογραφικούς συλλόγους της περιοχής εκτίθενται φορεσιές που καλύπτουν τις περισσότερες από τις καταγωγές και τις παραδόσεις των κατοίκων της περιοχής.
Η έκθεση βρίσκεται στον προθάλαμο της Λέσχης και είναι ανοιχτή για το κοινό από 8.00 μέχρι 15.30 και από 18.00 μέχρι 23.00 σε όλη τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Έκθεση Πυρογραφίας στο “Σπιτάκι” των Κατασκηνωτών

Το Σπιτάκι Τέχνης, Έκφρασης & Πολιτισμού – Κατασκηνωτές, φιλοξενεί την έκθεση πυρογραφίας του Δημήτρη Δετσαρίδη με θέμα «Γωνιές της παλιάς Ξάνθης».
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 18:30-24:00 για όλη την περίοδο των γιορτών παλιάς Ξάνθης (2/9 έως 9/9) με ελεύθερη είσοδο. Το σπιτάκι τέχνης, έκφρασης και πολιτισμού σας βρίσκεται στη γωνία των οδών Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη και Ιωακείμ Σγουρού λίγο πιο πάνω από το παλιό δημαρχείο στη παλιά πόλη της Ξάνθης.

Βραδιά Λαογραφίας στην Ξάνθη

Στo πλαίσιo των Γιορτών Παλιάς Πόλης σήμερα το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί βραδιά Λαογραφίας με τα χορευτικά συγκροτήματα των Λαογραφικών Συλλόγων της Ξάνθης .

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, αλέξης τσίπρας, καβαλα, ελλαδα, τσιπρας, υπαατ, καιρος, γαλλια, ετικέτα, φιάλη, προβάλλει, bbc, ρωσία, δις, μνημονιο, αποσυρση, οπεκεπε, κυα, κεα, κομοτηνη, υφεση, ειρηνη, ηπα, συριζα, ξανθη, κρητη, θεατρο, οτε, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, παραταση φορολογικων δηλωσεων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλέξης τσίπρας, κομματα, ημερομήνια, σχολικα ειδη, χωρες, ρωσία, το θεμα, βελγιο, γωνια, δωρεαν, εικονες, ηπα, θεμα, λονδινο, μουσικη, οπεκεπε, πλαισιο, προγραμμα, τραγουδια, υφεση, ωρα, bbc, αγορα, αρθρο, αμερικη, αρωμα, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, γινονται, δημος, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δις, ευκαιρια, ευρω, ειρηνη, εκθεση, ενεργα, εξηντα, ετικετες, ετικέτα, ευθυνη, ιδιο, υπηρεσια, ισχυει, ιωακειμ, καζαντζακης, κεφαλαιο, κυβερνηση, κρασι, κρασια, κυα, λειτουργια, λεσχη, μακρια, μελισσοκομια, μιχαηλιδης, προβάλλει, ομαδα, πεμπτη, ποιοτητα, προγραμματα, ρολο, σωμα, σχηματα, υπαατ, φιάλη, φιαλες, φορα, χερι, ψηφιακη, δημητρης, δημοτικα, ειδη, ελληνικα, φουαγιε, χωρα, ηλεκτρονικα, κρεας, μια φορα, σκηνη, θανασης, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα