Κ. Παραγκαμιάν: Οι υγρότοποι υποβαθμίζονται επικίνδυνα (audio)

17:40 2/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα μνήμης για τη σπουδαιότητα των υγροτόπων, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων, ο υπεύθυνος του τομέα στη WWF, Καλούστ Παραγκαμιάν, με αφορμή με τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων.

Οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία, τόνισε ο κ. Παραγκαμιάν.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του

Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.

Αν και η χώρα μας ήταν από τις πρώτες επτά χώρες που έσπευσε να υπογράψει τη συνθήκη, πολύ λίγα είναι αυτά που πράττει για την προστασία των υγροτόπων, ακόμα και αυτών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura.

Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην Κρήτη, η αλόγιστη κατάχρησή τους έχει δημιουργήσει δυσοίωνες, γκρίζες ζώνες.

Στη Μεσσαρά το έδαφος έχει απολεστεί από 50 έως ένα μέτρο. Επιπλέον, σχεδόν κανένας από τους βιολογικούς καθαρισμούς δεν δουλεύει κανονικά, κατέληξε ο κ. Παραγκαμιάν.


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Καλούστ Παραγκαμιάν:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα