ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 5-05-2017

11:22 5/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Προθεσμία για νομιμοποίηση εκχερσωμένων εκτάσεων από Αγρότες

Προθεσμία ώς τις 12 Ιουνίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για να νομιμοποιήσουν δασικές, δημόσιες ή ιδιωτικές, εκτάσεις που έχουν εκχερσώσει μέχρι το 2007 και χρησιμοποιούν για αγροτικό ή κτηνοτροφικό σκοπό.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, με κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 1492Β’), έχουν τη δυνατότητα

να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας ή δικαίωμα χρήσης καταβάλλοντας σε 100 δόσεις το οφειλόμενο αντίτιμο, που είναι μειωμένο έως και 83%.
Είναι η σημαντικότερη παρέμβαση της κυβέρνησης για το ξεμπλοκάρισμα των δασικών χαρτών, που αποτελεί τη βασικότερη εκκρεμότητα για την καθιέρωση κανόνων στη διαχείριση των εκτός σχεδίου περιοχών.
Λύνεται επίσης το σοβαρότερο πρόβλημα στην καταβολή κοινοτικών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αφού οι Βρυξέλλες έχουν απειλήσει να ζητήσουν επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί σε εκτάσεις με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Κόμματα

Σ Σακκελίων: «Διαψεύσθηκαν οι καταστροφολόγοι για την αξιολόγηση»

Ανακοίνωση για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας εξέδωσε ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακκελίων.
«Όσοι πόνταραν στην καταστροφολογία σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση διαψεύστηκαν για μια ακόμη φορά. Η Ν.Δ. μένει στάσιμη ευρισκόμενη σε στρατηγικό αδιέξοδο. Αίφνης ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τα θύματα της κρίσης και των πολιτικών του κόμματός του και ζητά να δοθεί μέρος του πλεονάσματος σε αυτά. Λησμονεί ότι ήδη δόθηκε το δώρο των Χριστουγέννων. Αυτό που αυτός αρνήθηκε να ψηφίσει. Αρνείται να ψηφίσει και τα αντίμετρα. Όποία υποκρισία», σημειώνει ο κ. Σακκελίων.
Ο κ. Σακκελίων παραδέχεται πως η συμφωνία έχει και δύσκολα σημεία. «Αλλά πρώτη φορά έχει και αντίμετρα. Η συμφωνία αυτή έχει ακόμη το στάδιο της απομείωσης του χρέους και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Πράγματα εξαιρετικά σημαντικά για την οριστική απελευθέρωση μας από την επιτροπεία στην οποία μας έβαλαν τα χρεοκοπημένα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός και μνήμη έχει και γνώση. Γνωρίζει καλά ποιοι μας έφεραν στην αθλιότητα και ποιοι προσπαθούν να μας βγάλουν. Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης μπορούν να ζητούν την καταγγελία της κυβέρνησης και όταν το 2018 θα βγαίνουμε στις αγορές και δεν θα χρειαζόμαστε δεκανίκια. Μπορούν να συνεχίσουν να ζητούν εκλογές και να εκτίθενται όλο και περισσότερο. Αλλά θα καταγραφούν στην ιστορία ως οι απόντες από την προσπάθεια και ως οι προβοκάτορες της ίδιας της χώρας. Αυτό διάλεξαν, «άξιοι» των επιλογών τους», αναφέρει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο κ. Σακκελίων.

Στην Εξεταστική για την Υγεία ο βουλευτής Ξάνθης Σ. Γιαννακίδης

Στην Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας την περίοδο 1997-2014 συμμετέχει ο βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης ενώ οι εργασίες της ξεκίνησαν χθες Τετάρτη.
Η ΝΟΔΕ Ξάνθης ζητά δράση από τους βουλευτές για τις καταστροφές από αγριόχοιρους στον Τόπειρο
Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ επισημαίνει το πρόβλημα με τις επιθέσεις από αγριόχοιρους στις παρανέστιες βουλευτές και ασκεί κριτική στους τρεις βουλευτές ζητώντας να αναλάβουν δράση για το πρόβλημα.
Εκδήλωση του ΚΚΕ
Εκδήλωση –συζήτηση που διοργανώνει η Τ. Ε Ροδόπης του ΚΚΕ σήμερα στις 7.30μ.μ στην αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου στη οδό Καβείρων 12 με κεντρικό ομιλητή το ΖΗΣΗ ΛΥΜΠΕΡΙΔΗ μέλος της Κ. Ε του ΚΚΕ.

Το ΠΑΜΕ Ξάνθης καταγγέλλει στοχοποίηση εκπαιδευτικού στη Γενισέα

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Ξάνθης καταγγέλλει περιστατικό στοχοποίησης εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ξάνθης Δήμητρας Σαραντίδου από τη Χρυσή Αυγή στη Γενισέα.
«Οι εργαζόμενοι, ο ξανθιώτικος λαός πρέπει να απομονώσουν τους φασίστες σε κάθε εργασιακό χώρο, κάθε γειτονιά, κάθε χωριό.
Καλούμε τους συνδικαλιστικούς φορείς να καταδικάσουν την προσπάθεια τρομοκράτησης της συναδέλφισσας», αναφέρει καταλήγοντας η ανακοίνωση.

Εκπαίδευση

Εκδήλωση της Αριστερής Αγωνιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης

Εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Το μέλλον καθορίζουν οι αγώνες – Πτυχία στάχτη; Ανεργία; Ή μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους;» διοργανώνει το απόγευμα (19.00) του Σαββάτου στο café «Βυζάντιο η Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης, με εισηγήσεις των Βαγγελίτσας Δινοπούλου από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων), Σταυρούλα Δομούζη, μέλος του Ι.Π.Ε.Μ.-Δ.Ο.Ε. και Μηλιαζήμ Τζεμαλή (αναπληρωτής ειδικής αγωγής ΠΕ71).

Αγορά
Κλειστά τα καταστήματα

Με απόφαση της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης τα τοπικά καταστήματα – πολυκαταστήματα – αλυσίδες – franchise, δεν θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 ,κάτι το οποίο πρόκειται να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ελληνικού κράτους.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 9Η ΜΑΪΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Φεστιβάλ γεύσεων την 9η Μαΐου και ώρα 12:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, με τίτλο «Αρώματα και Γεύσεις της Ευρώπης» διοργανώνουν, με αφορμή την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας και το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και με την υποστήριξη της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.
Σκοπός είναι, μέσα από αυτή τη διοργάνωση, να φέρουν σε επαφή την τοπική κοινωνία με μια καθημερινή συνήθεια όλων των πολιτών ανά την ήπειρο: οι μυρωδιές και οι γεύσεις αποτελούν κοινό παρονομαστή στην καθημερινότητα όλων των ευρωπαίων.

Κινήματα
Ο ρόλος των Αλληλέγγυων Σχολείων στην πολυπολιτισμική πραγματικότητα

Αύριο στις 19.30 το Στέκι ΚΑΡΔΕΛΕΝ της Ξάνθης οργανώνει συζήτηση με θέμα: Ο ρόλος των Αλληλέγγυων Σχολείων στην πολυπολιτισμική πραγματικότητα.
Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι ,ο Χρήστος Κορολής (από Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας),ο Βασίλης Αποστολόπουλος (από το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας)και ο Μίλτος Τόσκα (Μαθήματα για όλους Ετεροτοπίας)
Την συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Πολυχρόνης.

Σύλλογοι

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ξάνθη

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η προστάτιδα του Ποντιακού Ελληνισμού θα βρίσκεται στην Ξάνθη, από σήμερα Παρασκευή.
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα βρίσκεται, για λαϊκό προσκύνημα, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας την Παρασκευή μέχρι την 10ην νυκτερινή , το Σάββατο από τις 7:30 μέχρι την 10ηννυκτερινή και την Κυριακή από τις 7:30 μέχρι τις 15:00, ώρα αναχώρησης της συνοδείας μετά της Ιεράς Εικόνας.

Εγκαίνια του Ανακαινισμένου Προσκοπικού Κέντρου την Κυριακή στη Μαρώνεια

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πραγματοποιεί τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Προσκοπικού Κέντρου “ΑΛΚΥΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ”, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, ώρα 12:00. Στην τελετή εγκαινίων θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, Γιάννης Σταυρίδης και ο αγιασμός θα τελεστεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το Σάββατο 8 Μαΐου 2017, στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο των Προσκόπων της Κομοτηνής η τακτική συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Επιστημονική Ημερίδα

Επιστημονική Ημερίδα Ποντιακού Πολιτισμού διοργανώνουν την ερχόμενη

Κυριακή στις 17:00 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», σε συνδιοργάνωση με την ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και τον Δήμο Κομοτηνής, στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης.
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σε τρεις άξονες του ποντιακού πολιτισμού, τον χορό, την ενδυμασία και την μουσική, μέσα από τις διαλέξεις καταρτισμένων επιστημόνων και ερευνητών του λαϊκού μας πολιτισμού.

Παρχάρια 2017 εν μέσω Ελευθερίων

Την 16η συνεχή διοργάνωση των εκδηλώσεων «Παρχάρια 2017» στην Περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ροδόπης η Τραπεζούντα την Παρασκευή το Σάββατο και την Κυριακή 5,6 και 7 Μαϊου. Η αρχή θα γίνει σήμερα με την παρουσίαση του βιβλίου «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» της Σοφίας Προκοπίδου, των εκδόσεων Κυριακίδη στο Ιδρυμα Παπανικολάου.

Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης στο «Δύο»

Τον Κοσμά Χαρπαντίδη και το βιβλίο του «Το άκυρο αύριο» παρουσιάζουν σήμερα το βράδυ (20.00) το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις «Πόλις».
Θα συνομιλήσει μαζί του ο συγγραφέας Κώστας Καβανόζης.

Σκακιστικοί αγώνες την Κυριακή στην Ξάνθη

Αγώνες γρήγορου σκακιού (rapid) ενίσχυσης για την α’ εθνική διοργανώνει το απόγευμα (16.30-19.30) της Κυριακής 7 Μαΐου στο «Αμοιρίδειο» Αθλητικό Κέντρο (θύρα 4) ο Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης.
Το σύστημα των αγώνων θα είναι ελβετικό rapid επτά γύρων με διεθνή αξιολόγηση και θα συμμετάσχουν σκακιστές και σκακίστριες που έχουν αθλητικό δελτίο της Ε.Σ.Ο. Ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Σ.Ο. και της F.I.D.E.
Απαιτείται παράβολο πέντε ευρώ για κάθε συμμετοχή (τα αδέλφια πληρώνουν μία συμμετοχή). Προσέλευση στις 16.00 για επιβεβαίωση των συμμετοχών και κλήρωση. Ακολουθούν επτά γύροι από τις 16.30 ως τις 19.30 (έναρξη κάθε γύρου ανά ημίωρο), με χρόνο σκέψης δέκα λεπτά για όλη την παρτίδα και πέντε δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση.

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, χρυση αυγη, ιουνίου, φεκ, εκκρεμότητα, βρυξέλλες, συριζα, ΠΑΣΟΚ, μνήμη, εκλογες, νοδε, δραση, ΚΚΕ, ζηση, παμε, franchise, μαΐου, europe, ιεκ, σχολεια, ξανθη, ιδρυμα, βιβλιοπωλείο, rapid, συμμετοχή, εθνικη τραπεζα, δωρο χριστουγεννων, κλειστα επαγγελματα, Κορμός Χριστουγέννων, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, rapid, κληρωση, μνήμη, δημοσιο ιεκ, αυγη, γνωση, δουλεια, εθνικη, θεμα, ιεκ, καθημερινη, μουσικη, πλαισιο, υγεια, ωρα, αγωνες, ακυρο, αξονες, αφορμη, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γειτονια, γινει, δυνατοτητα, δημοσιο, δοθει, δοθηκε, δωρο, αιθουσα, ευρω, εκπαιδευση, εκκρεμότητα, επτα, ευξεινος, ζηση, ζητα, ιδρυμα, εικονα, εκδοσεις, κινηση, κτιριο, μαυρο, μαΐου, μητσοτακης, νοδε, ομιλος, παμε, παρουσιαση, σαββατο, συζητηση, συμμετοχή, σωμα, σχολειο, σωματειο, φορα, χρηστος, χρυση, αγορες, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εξεταστικη, europe, franchise, γευσεις, ηπειρο, ιουνίου, κωστας, κυριακη, υγειας
Τυχαία Θέματα