Έργο πνοής ο ΧΥΤΑ στη Νότια Ρόδο

11:52 5/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το νέο ΧΥΤΑ στη Νότια Ρόδο, που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, επισκέφθηκε ο δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος.

Στις τρεις εβδομάδες δοκιμαστικής λειτουργίας, η οποία γίνεται με ευθύνη του αναδόχου, έχει ήδη επεξεργαστεί πέραν των 600 τόνων απορριμμάτων. Πρόκειται για έργο πνοής για τη Ρόδο, προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο αναβαθμίζει περιβαλλοντολογικά όλο το νησί.

Στο

ΧΥΤΑ έχει τεθεί σε λειτουργία υπερσύγχρονος βιολογικός καθαρισμός ο οποίος προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα συμβάλλοντας στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος μέσω της επαναχρησιμοποίησης προς άρδευση του καθαρισμένου από λύματα νερού.

Παράλληλα το υπόλειμμα που δημιουργείται από την επεξεργασία των λυμάτων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του εδάφους, ενώ είναι προεγκατεστημένη η δυνατότητα για μελλοντική συλλογή βιοαερίου το οποίο Δήμος θα μπορέσει εμπορικά να εκμεταλλευτεί.

Ο ΧΥΤΑ έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστο προσωπικό αφού ο έλεγχος όλων των παραμέτρων γίνεται αυτόματα και ο χειρισμός από ένα μόνο υπολογιστή.

Παράλληλα, η ποιότητα των υλικών και της κατασκευής διασφαλίζει ότι οι πολίτες της Ρόδου δεν θα επιβαρυνθούν με μεγάλα έξοδα για τη συντήρηση του έργου στο μέλλον.

«Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος ξεδιπλώνεται με την ολοκλήρωση έργων υποδομής» δήλωσε ο Δήμαρχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα