Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για την έξοδο στις αγορές

00:03 26/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η έξοδος στις αγορές συνάντησε τις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, καθώς όλα τα κόμματα θέτουν αστερίσκους στο εγχείρημα της κυβέρνησης.

«Θα ήταν θετική η έξοδος στις αγορές, αλλά χάθηκαν τρία χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας.

Η ΝΔ επισημαίνει πως η χώρα μετά από 3 χρόνια βγήκε στις αγορές με όρους που θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτεροι.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης

τονίζει πως η χώρα άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014, μόνο που, όπως τονίζεται, τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα «νέο χρήμα» είναι περίπου το μισό.

«Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο» τονίζει η ΝΔ, προσθέτοντας πως «αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι».

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ανικανότητα, αναφέροντας ωστόσο, πως «έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014».

«Το τίμημα, που πληρώνει ο λαός για την όποια «εμπιστοσύνη» των αγορών, που σηματοδοτεί ο νέος δανεισμός, με την λεγόμενη «έξοδο στις αγορές», είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και για να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την έξοδο στις αγορές.

«Όταν δεν επιτίθενται στου θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους» σημειώνει και εκφράζει την ελπίδα «οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά την βιωσιμότητα του χρέους».

Αν ήταν έγκλημα το επιτόκιο Σαμαρά αυτό σήμερα τί είναι, διερωτάται το Ποτάμι.

«Οι άλλοι δανείζονται με 1% κι εμείς με πάνω από 4% και πανηγυρίζουμε κιόλας» είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Εάν δεν γίνουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις η χώρα δεν έχει μέλλον, σημειώνει η Ενωση Κεντρώων.

Πηγή ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα