Ξένα ΜΜΕ: «Περιζήτητο» το ελληνικό ομόλογο – Εύσημα και από Σόιμπλε

21:38 25/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ορόσημο, επιτυχής επάνοδος, ψυχολογική τόνωση αλλά και προετοιμασία της Ελλάδας για το τέλος της μνημονιακής εποχής», είναι φράσεις και σχόλια που επαναλαμβάνονται στα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Για ορόσημο στην ψυχολογία των Ελλήνων», κάνει λόγο η γερμανική υπηρεσία Deutsche Welle

και δίνει τον τίτλο : «Επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα η έξοδος στις αγορές» .

«H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με σχόλιο ότι «ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή».

Milliarden-Anleihe: Griechenland ist wieder kreditwürdig…

SPIEGEL ONLINE alles (@SPIEGEL_alles) July 25, 2017

H επίσης γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) προσθέτει ότι το ελληνικό ομόλογο ήταν «περιζήτητο», αφού η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%).

Επίσης στην εφημερίδα Bild καταγράφεται δήλωση του Β. Σόιμπλε με την οποία χαιρετίζει την επιστροφή των Ελλήνων στις αγορές κεφαλαίων, ενώ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa κάνει λόγο για «επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι: Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σαφώς πάνω από το 4% «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά πλέον για επιτυχία του εγχειρήματος, μιας και η ζήτηση για τα ομόλογα ξεπέρασε πολύ την προσφορά».

«Η απόδοση των υφιστάμενων πενταετών ελληνικών ομολόγων έκανε ράλι και η απόδοσή του υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 3,1% αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους επενδυτές να προσδοκούν ότι οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times.

«Ορόσημο για την έξοδο από τα μνημόνια»

«H έκδοση του ελληνικού ομολόγου αποτελεί ορόσημο στην έξοδο από τα μνημόνια», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Associated Press για τη σημερινή διάθεση 5ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου. «Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τερματίσει την εξάρτησή της από τη διεθνή βοήθεια, εάν μπορεί να δανεισθεί χρήματα απευθείας από τις διεθνείς αγορές, όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018″, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με την άποψη ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους της μνημονιακής εποχής, συνηγορεί η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, που τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Ομόλογο – Ορόσημο για ανάρρωση από τα μνημόνια».

Και το πρακτορείο Reuters συνηγορεί ότι «η Ελλάδα προετοιμάζεται για το τέλος του προγράμματος διάσωσης».

Greece heralds bond issue as 'absolute success' – Reuters

— Greece news feed (@HellasNewsFeed) July 25, 2017

La Repubblica: Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στη διαδικτυακή της έκδοση, προσθέτει ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με την απόδοση των ομολόγων των άλλων χωρών, αλλά τονίζει παράλληλα, ότι πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,94% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014″.

Η εφημερίδα τονίζει πως «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει πως η ελάφρυνση του χρέους μπορεί τώρα να είναι πιο κοντά, από την στιγμή που η χώρα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές με μια απόδοση που μπορεί να θεωρηθεί εντός λογικών ορίων».

«Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επιστρέφει», είναι ο τίτλος στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, που επικαλείται τον Επίτροπο Μοσκοβισί.

Confidence in Greek economy is back: EU's Moscovici pic.twitter.com/W0vtP57ZLH

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) July 25, 2017

«Η Ελλάδα εξασφάλισε 3 δισ. ευρώ από την επάνοδο στις αγορές ομολόγων» αναγγέλλει από τον τίτλο του άρθρου το πρακτορείο
Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική απουσία διήρκεσε τρία χρόνια.

Greek redemption could be at hand, as the country prepares its first bond offering since 2014 pic.twitter.com/P322KCv9Vj

Bloomberg (@business) July 25, 2017

«Επιτυχής η πρώτη από το 2014 εμφάνιση ελληνικού ομολόγου», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Greece successfully holds first bond sale since 2014, and promises more – business live – The Guardian

— Weekly Journal U.K. (@WeeklyJournalUK) July 25, 2017

ΠΗΓΗ: ert.gr,ΕΡΤ1

Σχετική είδηση:Ικανοποίηση από τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές- Τσακαλώτος: Κάτι παραπάνω από τις προσδοκίες μας (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα