Επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του για τη διαθεσιμότητα το ΣτΕ

19:04 7/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του θεσμού της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών διαφόρων κλάδων, υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Έξω από το δικαστικό μέγαρο ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 800 εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η οδός Πανεπιστημίου παρέμεινε κλειστή για μικρό διάστημα, ενώ υπήρξαν και μικροεντάσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων και των ανδρών των ΜΑΤ.
Εκπαιδευτικοί ήταν και μέσα στο δικαστικό Μέγαρο και παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία ήταν μαραθώνια, οι δικηγόροι των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, υποστήριξαν ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, καθώς και στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και νομολογία.

Ακόμα, υποστήριξαν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν σε συνταγματικές διατάξεις, όπως είναι αυτές που αφορούν την ισότητα των πολιτών, την προστασία της αξίας του ανθρώπου, το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, ενώ παραβιάζουν και άλλα άρθρα του Συνταγματικού χάρτη, όπως είναι τα άρθρα 16, 25, 101 και 103. Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν την αναγκαιότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
Keywords
Τυχαία Θέματα