Επιχείλιος έρπης – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

16:15 13/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Νιώθετε κάψιμο, κάτι σαν φαγούρα στα χείλη και την επόμενη ημέρα ένα κατακόκκινο ερύθημα συνοδευόμενο από μικρές και ενοχλητικές φυσαλίδες έχει κάνει την εμφάνισή του; Είναι ο γνωστός σε όλους μας έρπητας…

Ο έρπης ανήκει στους πιο ενοχλητικούς ιούς, επειδή έχει το χαρακτηριστικό ότι κρύβεται σε λανθάνουσα μορφή στα νεύρα και «ξυπνά» σε καταστάσεις έντονου στρες, αλλά και όταν ο οργανισμός είναι πολύ κουρασμένος ή αποδυναμωμένος από μια ίωση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αυτοϊώμενη καλοήθη δερματοπάθεια που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους και εμφανίζει 2 τύπους.

Τύπος 1. Προκαλεί

τον απλό έρπητα στο πρόσωπο, κυρίως στα χείλη (επιχείλιος) και πιο σπάνια γύρω από τα μάτια.

Τύπος 2. Ενοχοποιείται για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Μεταδίδεται, κυρίως, με το φιλί αλλά και με τη σεξουαλική επαφή, ενώ από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό, εγκαθίσταται στις νευρώσεις των περιφερικών γαγγλίων του σώματος.

Όποιος μολυνθεί από τον ιό, τον “κουβαλάει” μέσα του και σε συνθήκες, όπως μειωμένη άμυνα ή έντονη σεξουαλική ζωή (τύπος 2), εκδηλώνεται και υποτροπιάζει.

Οι έγκυοι που θα προσβληθούν από έρπητα γεννητικών οργάνων, θα πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή, ώστε το βρέφος να μην έλθει σε επαφή με τα γεννητικά όργανα της μητέρας, γιατί αν μολυνθεί από τον ιό, υπάρχει κίνδυνος να πάθει ερπητική σηψαιμία με δυσάρεστες συνέπειες για τη ζωή του.

Ερπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας είναι ένας ιός με 2 πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα