Επέτειος 180 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Νομικής Σχολής

23:27 9/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η συμπλήρωση 180 χρόνων της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε, μάλιστα, «με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, ως απόφοιτος και καθηγητής της Νομικής, αλλά και Πρόεδρος της Δημοκρατίας», όπως ανέφερε, την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, με θέμα τη Νομική Σχολή «ως alma mater του Δημοσίου Δικαίου». Πώς δηλαδή η Νομική συμπεριφέρθηκε ως τροχός ανάπτυξης του δημοσίου δικαίου

στη χώρα και ποια ήταν η συμβολή της στην νομοπαρασκευαστική, αλλά και τη δικαστική διαδικασία.

Νωρίτερα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, στην προσφώνησή του, έκανε μία σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή της ιστορίας της Νομικής Σχολής, η οποία ήταν μία από τις πρώτες σχολές του ΕΚΠΑ, μαζί με την Ιατρική, τη Θεολογία και τη «Σχολή της Φιλοσοφίας και της άλλης εγκυκλίου παιδείας».

Οι πρώτοι φοιτητές της Νομικής ήταν 23 και μπήκαν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο στις 15 Μαΐου του 1837, με καθηγητές τους, μεταξύ άλλων, τον Χριστόδουλο Κλωνάρη, Γεώργιο Ράλλη (ο οποίος ονομάστηκε «σχολάρχης)», Κωνσταντίνο Προβελέγγιο, Γοδεφρείδο Φέδερ, Λέων Μελά, Ιωάννη Σούτσο, Περικλή Αργυρόπουλο και Γεώργιο Μαυροκορδάτο.

Από τη Νομική Σχολή Αθηνών έχουν αποφοιτήσει, μέσα στα 180 χρόνια ιστορίας της, πολλοί πρωθυπουργοί της Ελλάδας, αλλά και Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δημόπουλος στο γεγονός ότι, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις μεγάλες μειώσεις χρηματοδότησης, η Νομική Σχολή συνεχίζει να διακρίνεται «χάρη στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και την ισχυρή παράδοσή του».

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα