Καινοτομία και προσφορά

17:10 17/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
Toυ Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Το 6ο Θερινό Σχολείο Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης του «Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού» (World Hellenic Biomedical Association – WHBA) πραγματοποιήθηκε και φέτος μεταξύ 14-20 Μαΐου. Τόπος διοργάνωσης και πάλι το Νέο Οίτυλο της Μάνης στη Λακωνία, όπου συγκεντρώθηκαν για να μετέχουν 40 φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών από 20 πανεπιστήμια της Ελλάδας,

αλλά και του εξωτερικού.

Στους φοιτητές δίδαξαν περίπου 20 διακεκριμένοι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής καθηγητές και ειδικοί από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Οι εν λόγω συμμετείχαν για ακόμη μια χρονιά αφιλοκερδώς, ως διδάσκοντες αλλά και στην επιλογή των όσων παρακολούθησαν το θερινό σχολείο. Το φετινό πρόγραμμα εστίασε στις καρδιαγγειακές νόσους, τον καρκίνο, τις νευροεπιστήμες, τη γενετική, τη βιο-μηχανική και γενικότερα τις νέες τεχνολογίες στην ιατρική και τις βιοεπιστήμες.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των 40 φοιτητών, αυτή έγινε μεταξύ 120 υποψηφίων ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, με γνώμονα την αριστεία στον τομέα τους. Στους φοιτητές παρασχέθηκαν, εκτός από τη διδασκαλία, δωρεάν μετάβαση και διαμονή. Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίχθηκε και πάλι από Έλληνες ομογενείς, ελληνικούς επιστημονικούς συλλόγους του εξωτερικού και φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στις 21 Μαΐου, μετά το πέρας του Θερινού Σχολείου του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε, ως δορυφορικό πρόγραμμά του, το 14ο Συνέδριο του WHBA στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Προστασία και χρηματοδότηση των ανακαλύψεων στην ιατρική και βιοεπιστημονική έρευνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές και στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αυτές τις δύο αλληλένδετες πλευρές για το μέλλον της έρευνας στα εν λόγω πεδία.

Ποιος είναι o WHBA- Οι άλλες δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που έλαβε φέτος

Ο «Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Οργανισμός» ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στη δεκαετία του ’90, με στόχο την επικοινωνιακή και επιχειρησιακή διασύνδεση ομογενειακών ελληνικών ιατρικών και βιοεπιστημονικών συλλόγων που είχαν ιδρυθεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Από το 2010 ο WHBA μετέφερε την έδρα του στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ. Τα μέλη του προέρχονται από διάφορες ιατρικές και βιοεπιστημονικές κοινότητες, από όλο τον κόσμο, ενώ έχει δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με περίπου 3.000 γιατρούς και βιοεπιστήμονες ελληνικής καταγωγής από περίπου 40 χώρες, σε σύνολο 5 ηπείρων. Ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Οργανισμός είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση, της οποίας όλες οι δραστηριότητες βασίζονται ως επί το πλείστον σε εθελοντική εργασία και χρηματοδότηση από τα ίδια τα μέλη της, ενώ οι οικονομικές ανάγκες καλύπτονται μέσω δωρεών και χορηγιών.

Το Μάιο του 2012 ο «Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Οργανισμός» οργάνωσε για πρώτη φορά το Θερινό Σχολείο Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης στη Μάνη της Λακωνίας και στην Αθήνα. Από το 2012 και μετά, το Θερινό Σχολείο καθιερώθηκε σε ετήσια βάση, έχοντας γίνει πλέον θεσμός.

Φέτος, εκτός από τη διοργάνωση του 6ου Θερινού Σχολείου και του 14ου συνεδρίου του, ο WHBA έλαβε δύο ακόμη σημαντικές πρωτοβουλίες.

Η πρώτη αφορά τη διοργάνωση από τον «Παγκόσμιο Ελληνικό Βιοϊατρικό Οργανισμό», με την οικονομική υποστήριξη του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», ενός προγράμματος μετεκπαίδευσης αριστούχων αποφοίτων από τις ιατρικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων σε τομείς κλινικής και πειραματικής ερευνητικής ιατρικής.

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να υποστηρίξει την προετοιμασία νέων Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων για την απόκτηση ειδικότητας σε κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Για το λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να δίνει στους συμμετέχοντες την απαραίτητη εργαστηριακή και κλινική εμπειρία που χρειάζονται για να είναι ανταγωνιστικοί, στην προσπάθειά τους για εξασφάλιση θέσεων κλινικής ειδίκευσης αρχικά στις ΗΠΑ και στο μέλλον και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή του WHBA, καθώς με δωρεά του θα καλύψει για 2 χρόνια 10 έμμισθες θέσεις για κλινική άσκηση 3 μηνών, εργαστηριακή άσκηση 12 μηνών και συνδυασμένη κλινική και εργαστηριακή άσκηση συνολικής διάρκειας 15 μηνών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στις ΗΠΑ, ενώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του σχεδιάζεται να επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και σε άλλες χώρες όπως τον Καναδά και την Αυστραλία, όπου ο WHBA έχει ήδη πολλά μέλη.

Επίσης, στις 12 Μαΐου, ο WHBA διοργάνωσε δημόσιο διάλογο με θέμα «Η Διαφυγή Πνευματικού Δυναμικού από την Ελλάδα-Πως ένα πρόβλημα μπορεί να γίνει αξιοποιήσιμο», στο Ινστιτούτο Παστέρ. Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα αυτό που πλήττει έντονα τη χώρα από την έναρξη της κρίσης, καθώς και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ως προς αυτή την κατεύθυνση. Στο τέλος της εκδήλωσης υιοθετήθηκε διακήρυξη για την ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα, την οποία μπορεί να υπογράψει κάθε ενδιαφερόμενος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανεξαρτήτως του τομέα που δραστηριοποιείται.

Πληροφορίες για όλες αυτές τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ακολουθούν συνεντεύξεις με 7 από τους διδάσκοντες στο 6ο Θερινό Σχολείο, καθώς και με το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, που υποστηρίζει το εγχείρημα όλα τα χρόνια

Εύη Γιαννακάκου: Καθ. Μοριακής Φαρμακολογίας & Ογκολογίας, Σχολή Ιατρικής Πανεπιστημίου Cornell, Ν.Υόρκη

Νίκος Κατσάνης: Καθ. Κυτταρικής Βιολογίας Πανεπιστημίου Duke, Διευθυντής Κέντρου Ανάλυσης Γενετικών Παθήσεων, ΗΠΑ

Κωνσταντίνος Δροσάτος: Eπ. καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Temple, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

Χρήστος Προυκάκης: Επ. Καθηγητής Νευρολογίας πανεπιστημίου UCL, Μ. Βρετανία

Δημοσιογραφική έρευνα-Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
Εικονοληψία: Γιάννης Σκάλκος
Μοντάζ: Χρήστος Ζέκιο
Τεχνική Επεξεργασία: Πάνος Ρώτας
Οργάνωση Παραγωγής: Παναγιώτης Καραντίας
Εκτέλεση Παραγωγής: Γεν.Διεύθυνση Νέων Μέσων ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα