Επαφές για εξωδικαστικό συμβιβασμό, υπερταμείο με τους θεσμούς

11:13 14/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι επικεφαλής των θεσμών και κυβερνητικά στελέχη έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσουν εκ νέου επαφές αργά το μεσημέρι της Τετάρτης με αντικείμενο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας, γνωστή ως υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, στη σκιά της αντιπαράθεσης της Αθήνας και των Κομισιόν, ESM με το ΔΝΤ.

Η

πρώτη συνάντηση της ημέρας θα γίνει στις 15:30 μ.μ. και θα έχει αντικείμενο τον εξωδικαστικό μηχανισμό για την διευθέτηση οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Η ελληνική πλευρά διέρρεε την προηγούμενη φορά που οι θεσμοί βρέθηκαν στην Αθήνα ότι λίγες τεχνικές λεπτομέρειες απέμειναν για να υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό συμφωνήθηκε να ενταχθούν επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 50 χιλ. ευρώ και χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και άλλους. Ομως, η συμφωνία δεν περιελάμβανε τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις με μικρότερο τζίρο από 50.000 ευρώ.

Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα είναι προαιρετική με την υποβολή αιτήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Αν τουλάχιστον το 60% των πιστωτών αποδεχθεί το αίτημα, η υπόθεση θα ανατίθεται σε κάποιον από τους 2.500 διαπιστευμένους δικαστικούς επιμελητές που θα συνεχίζουν την διαδικασία. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν, η επιχείρηση θα οδεύει προς εκκαθάριση.

Το κύριο αντικείμενο της δεύτερης συνάντησης της Τετάρτης που έχει προγραμματισθεί για τις 18:00 μ.μ. είναι το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου υπάρχει ειδική αναφορά στην υποχρέωση να στελεχωθεί το ΔΣ του νέου υπερταμείου πριν το τέλος του 2017. Πρόεδρος του νέου υπερταμείου είναι ο Γάλλος Λε Παπ αλλά υπήρχε δυστοκία στην εξεύρεση ατόμων που πληρούν τα κριτήρια για συμμετοχή στο ΔΣ μέχρι πρότινος.

Οι σημερινές επαφές είναι συνέχεια της χθεσινής πρώτης συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ.

Στη συνάντηση που διήρκησε πάνω από τρείς ώρες συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα των συναντήσεων που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για το άρθρο του Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Η άποψη του Ταμείου είναι πως το άρθρο αποσκοπούσε στη διευκρίνιση των θέσεων του Ταμείου.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα από τα εκκρεμή θέματα της δεύτερης αξιολόγησης κατά την τωρινή επίσκεψη του κουαρτέτου στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού στο προϋπολογισμό του 2018.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Keywords
Τυχαία Θέματα