Καλαμάτα: Ξεκίνησε η επίσκεψη του κ.Αναστάσιου στη Μεσσηνία

11:02 14/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την υποδοχή στον καθεδρικό ναό της Υπαπαντής, ξεκίνησε χθες το απόγευμα η τριήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστασίου.

Ακολούθησε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, η ειδική εκδήλωση ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη, η απονομή του βραβείου του δοκιμίου πολιτικοκοινωνικού στοχασμού «Παναγιώτης Φωτέας» για το βιβλίο του: «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση» και η ομιλία του ιεράρχη. Σε αυτή, ο κ.Αναστάσιος τόνισε ότι τη ζωή του ο άνθρωπος θα την αλλάξει μετατρέποντας

την ύπαρξη σε συνύπαρξη και ακολούθως τη συνύπαρξη σε κοινωνία προσώπων.
Να σημειωθεί πως το βραβείο «Παναγιώτης Φωτέας» αντιστοιχεί σε 3.000 ευρώ, τα οποία ο αρχιεπίσκοπος προσέφερε στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Μεσσηνίας, στο Ορφανοτροφείο του Δυρραχίου και στο υπό σχεδιασμό Γηροκομείο των Τιράνων.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης απένειμε στον κ.Αναστάσιο, το χρυσό κλειδί της πόλης, περγαμηνή με την διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές (23 Μαρτίου 1821) και μετάλλιο, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί τιμή και ευλογία για την πόλη η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου και η ιδιότητά του να είναι επίτιμος δημότης της. Τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η Καλαμάτα αναγνωρίζει και τιμά το έργο του και την προσφορά του στην Εκκλησία, την ορθοδοξία, τον άνθρωπο, τις ανθρώπινες αξίες.
Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος, που σήμερα το απόγευμα θα εκφωνήσει την κεντρική του ομιλία, κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας, μίλησε για την αγάπη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη αξία της ορθοδοξίας. Μια αξία που τόνισε ότι πρέπει συνεχώς να προσφέρεται στους άλλους και όχι να μένει κλειδωμένη στους εαυτούς μας, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προσφοράς της αγάπης ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένος και ο διάλογος της ορθοδοξίας με τις υπόλοιπες εκκλησίες.

Σήμερα το πρωί, ο κ.Αναστάσιος θα επισκεφθεί το Μουσείο Παραδοσιακής Ενδυμασίας και Κοσμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας: «ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ» και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας ενώ η εκδήλωση στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα.
Αύριο θα επισκεφθεί την Ανδρούσα (ο ίδιος ήταν επίσκοπος Ανδρούσης) και ακολούθως θα ξεναγηθεί στην Αρχαία Μεσσήνη από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

Keywords
Τυχαία Θέματα