Ένταση στο Κυψελοχώρι – Αποφασισμένοι να φύγουν οι πρόσφυγες

17:55 23/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναταραχή επικρατεί από τα ξημερώματα στο νέο καταυλισμό, στο Παλιό στρατόπεδο Ζώγα, στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών, όπου μεταφέρθηκαν χθες βράδυ 130 Αφγανοί πρόσφυγες από τη δομή του Κουτσοχέρου.
Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα λεωφορεία και σήμερα το πρωί, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι, αστυνομικοί με τη βία τους αποβίβασαν και πέταξαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους στο δρόμο. Μάλιστα υποστηρίζουν πως η βία που τους ασκήθηκε από χθες για να αποχωρήσουν από

το Κουτσόχερο ήταν τέτοια, που ένας από αυτούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και σήμερα πήρε εξιτήριο, ενώ μώλωπες φέρουν βρέφη, μικρά παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται.

Θεωρούν πως οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι κατάλληλες για να εγκατασταθούν στον καταυλισμό, καθώς θα πρέπει να μείνουν σε αντίσκηνα την ώρα που η θερμοκρασία αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου, το νερό είναι ζεστό και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίσουν τα κινητά τηλέφωνα και να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους ή τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα είναι αυτή που τους φοβίζει περισσότερο και δηλώνουν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν το Κυψελοχώρι με τα πόδια, με άγνωστο προορισμό.
Η μεταφορά τους από το Κουτσόχερο έγινε για να απομακρυνθούν οι σκηνές και να τοποθετηθούν οικίσκοι για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, κάτι όμως που δεν τους πείθει.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση στους πρόσφυγες να παραμείνουν προσωρινά στο Κυψελοχώρι για 20 ημέρες και στη συνέχεια να μεταφερθού στη νέα δομή που έχει δημιουργηθεί στα Τρίκαλα.
Στο πλευρό των προσφύγων βρίσκονται εθελοντές και ομάδα της επιτροπής αλληλεγγύης εκπαιδευτικών για τους πρόσφυγες, στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδός στο παλιό στρατόπεδο.
(Οι Φωτογραφίες είναι από την επιτροπή αλληλεγγύης εκπαιδευτικών)

Keywords
Τυχαία Θέματα