Ενίσχυση της εικόνας της Χίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης- απλές οδηγίες από την Π.Ε.Χίου

09:38 8/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναλυτική επιστολή με απλούς τρόπους για την ενίσχυση της εικόνας της Χίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, απέστειλε το Τμήμα Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου προς το Επιμελητήριο Χίου.
Η επιστολή, που δημοσιεύουμε στη συνέχεια, προωθείται από το Επιμελητήριο προς τους επιχειρηματίες-επαγγελματίες με στόχο να ενισχυθεί η εικόνα του νησιού και αποβλέποντας σε οφέλη της τοπικής οικονομίας.
Το Τμήμα Τουρισμού μένει όμως μόνο στο θέμα της προβολής των επιχειρήσεων ή του προορισμού, αποφεύγοντας να δώσει και οδηγίες

στο τι θα πρέπει να αποφεύγονται να προβάλλονται επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης δίνονται οι διευθύνσεις των επίσημων σελίδων του νομού που πάλι μπορούν να προωθούν οι πολίτες.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Τα Social Media αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο marketing για κάθε τουριστικό προορισμό και επιχείρηση της τουριστικής βιομηχανίας. Διαδραματίζουν το νούμερο ένα ρόλο στην έμπνευση και επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία του κοινού, ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα του brand του προορισμού, χτίζοντας τη φήμη και την αναγνώριση του ονόματος και δίνουν την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες-επισκέπτες να εκφράσουν την γνώμη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, να γίνουν άμεσα κριτές αυτών των υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις πρωταγωνιστές μέσα από φωτογραφίες ή video. Η δύναμη του διαδικτύου και μαζί με αυτό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο μεγάλη, ώστε αν η επιχείρηση δεν είναι ενήμερη με τις εξελίξεις, μπορεί όχι μόνο να χάσει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά ακόμα και να κινδυνεύσει από τον ανταγωνισμό.

Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία της Χίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι ισχυρή και ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να αποκομίσουν τα εξαιρετικά σημαντικά οφέλη, που μπορεί να προσφέρει η κατάλληλη δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό. Προκειμένου να γίνει αισθητή η παρουσία του προορισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες προβολής που προσφέρουν τα social media απαιτείται μια οργανωμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς.

Ως ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή η Περιφερειακή Ενότητα Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και το Επιμελητήριο Χίου, ξεκινούν μια κοινή προσπάθεια και καλούν τις επιχειρήσεις της Χίου να συμβάλουν ενεργά στην αύξηση της διαδικτυακής μας παρουσίας, προβαίνοντας στις παρακάτω ενέργειες:

Να ακολουθήσουν (κάνοντας Like, Follow ή Favorite) στους επίσημους τουριστικούς λογαριασμούς της Χίου που διαχειρίζεται και ενημερώνει τακτικά το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε Χίου:Facebook: Chios.grTwitter: VisitChiosInstagram: chiostravelguidePinterest: Chios.gr Travel GuideΝα κοινοποιούν συχνά τις αναρτήσεις των λογαριασμών αυτών, αναπτύσσοντας διάδραση με το λογαριασμό του προορισμού, με αμοιβαία ωφέλεια. Αντίστοιχα, οι δημόσιοι λογαριασμοί της Χίου στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να αναδείξουν κάποια δημοσίευση της επιχείρησης, εφόσον το ψηφιακό υλικό (φωτογραφία, video κ.λ.π) είναι υψηλής ποιότητας και συμβάλλει και στην προβολή της Χίου γενικότερα.Να ενημερώνουν το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε Χίου, κατά προτίμηση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ([email protected].gov.gr), ή με μήνυμα στο Facebook (chios.gr), για τουριστικά – πολιτιστικά events που διοργανώνουν, προκειμένου να κοινοποιούνται μέσα από τις σελίδες αυτές.Να δημιουργήσουν λογαριασμούς για την επιχείρησή τους σε όσο το δυνατό περισσότερα κοινωνικά δίκτυα μπορούν (Facebook, Instagram κ.λ.π)Να εντάξουν τις επιχειρήσεις τους στο Google Maps, αξιοποιώντας την υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν από τη Google, “Google my business” Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην επιχείρηση και στον προορισμό. Πρόκειται στην ουσία για δωρεάν υπηρεσία που προσφέρει η Google στις επιχειρήσεις, αρκεί ο ιδιοκτήτης να ενημερώσει τα ζητούμενα στοιχεία και να εισάγει φωτογραφίες, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λ.π., ώστε η επιχείρησή του να εμφανίζεται όταν ο επισκέπτης μπαίνει στο χάρτη της Χίου. Ειδικά για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής) αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητο να γίνει.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες δεν έχουν οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις, θα βοηθήσουν όμως την εικόνα τους και θα βελτιώσουν την εικόνα του προορισμού, που έχει αντίκτυπο σε όλους.»

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα