Ενεργειακά και Υπερταμείο στις συζητήσεις με τους Θεσμούς

17:27 25/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τα θέματα της ενέργειας και των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των θεσμών στην Αθήνα. Προηγήθηκε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών. Στόχος του νέου γύρου των συνομιλιών είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Υψηλόβαθμος

παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δόθηκαν στην ελληνική αντιπροσωπεία τα σχέδια συμφωνίας με το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών και το ΔΝΤ (MOU και MEFP). Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, «αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο», διευκρινίζοντας ότι σήμερα συζητούνται θέματα του τομέα ενέργειας και του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν μέχρι το τέλος Απριλίου και σε αυτό το διάστημα αναμένεται να «κλειδώσουν» τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

Το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει κανένα από αυτά εφόσον προηγουμένως δεν έχει διευθετηθεί το θέμα του χρέους.
Για την κυβέρνηση το κομβικό ζήτημα είναι να υπερκεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, να υπάρξει σύγκλιση και να επιτευχθεί μια συνολική λύση και για το ελληνικό χρέος και για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι η λύση στο ζήτημα του χρέους, θα πρέπει αφενός να καλύπτει το ΔΝΤ και από την άλλη να μην δημιουργεί αξεπέραστα πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν μπορεί οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσά τους να επιμηκύνουν το χρόνο της διαπραγμάτευσης. Τονίζουν δε, ότι τυχόν νέες καθυστερήσεις θα είναι αρνητικές και για την Οικονομία που έχει εμφανίσει σαφή σημάδια ανάκμψης αλλά και συνολικά για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Από την κυβέρνηση ασκούν σφοδρή κριτική στη στάση της ΝΔ καταλογίζοντάς της στρατηγικό αδιέξοδο προ του κλεισίματος της αξιολόγησης. Και τονίζουν ότι θα πρέπει σαφώς να σκεφτεί πάρα πολύ καλά εάν για μία ακόμα φορά θα επιλέξει να μην ψηφίσει τα θετικά για την κοινωνία μέτρα, όπως είχε κάνει το Δεκέμβριο.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τα μέσα Μαΐου επιθυμεί η κυβέρνηση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα