ΕΜΣ: Οι καθυστερήσεις στη β΄αξιολόγηση έχουν κόστος στην οικονομία

19:23 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο τμήμα της προσαρμογής εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρόλφ Στράουχ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Επίσης μετέφερε τη βεβαιότητα των ευρωπαϊκών θεσμών πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει

και εφαρμόζει.

Η Ελλάδα, τόνισε, αναμένεται να έχει δημοσιονομικό περιθώριο μετά το 2018 για να λάβει κάποια κοινωνικά μέτρα.

Σε ότι αφορά την β΄αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΕΜΣ τόνισε ότι στόχος είναι να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν.

Με τη συνήθη πρακτική, αυτό προϋποθέτει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και την επικαιροποίηση του Μνημονίου Κατανόησης. Για την Ελλάδα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των μεταρρυθμίσεων, ζητούμε επίσης συχνά να υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα (prior actions) πριν γίνει δυνατή η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ληφθεί μία απόφαση για εκταμίευση, προσέθεσε.

Ο Στράουχ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ζημιά από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει. Αυτές οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύεται ότι έχουν κόστος στην οικονομία, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πλήττονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα