Εμείς τι σχέδιο έχουμε;

13:06 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Της Μαρίας Κυριάκη

Η είδηση για την εκκένωση 60 σχολείων στον Καναδά με άφησε με το στόμα ανοιχτό, όχι τόσο για την πιθανή απειλή (το γράφω με ανακούφιση, αφού αποδείχθηκε τελικώς φάρσα) όσο για το γεγονός ότι εκεί υπήρχε, τηρήθηκε και υλοποιήθηκε σχέδιο εκκένωσης.

Το συμβάν έλαβε χώρα στην περιοχή Prince Edward Island, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 146.000 κατοίκους. Η απειλή ήρθε μέσω

φαξ, χωρίς να αναφέρει σε ποιό σχολείο έχει τοποθετηθεί βόμβα… Και η διαδικασία για τους Καναδούς, ξεκίνησε.

Όπως ανέφεραν τα Καναδικά sites τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες – οι οποίες ορίζονται από το σχέδιο – όπου και θα συναντούσαν τους γονείς τους. Το σχολείο είχε σχέδιο (ναι, θα το γράψω πολλές φορές ακόμη), οι γονείς ήταν ενημερωμένοι και γνώριζαν ακριβώς πού θα βρουν τα παιδιά τους. Πρόκειται για 19.000 μαθητές οι οποίοι ξαφνικά κλήθηκαν να βγουν από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι «Ως γονιός, ξέρω πόσο ανησυχητική μπορεί να είναι μια τέτοια κατάσταση και ξέρω ότι οι γονείς έχουν επηρεαστεί πολύ και η μέρα τους πρέπει να είναι πολύ δύσκολη».

Μάλιστα όπως δήλωσε ένας διευθυντή των δημόσιων σχολείων στο νησί «Αυτό είναι νέο για εμάς. Αλλά έχουμε διαδικασίες και σχέδια και είμαι βέβαιος ότι τα ακολούθησαμε», και πρόσθεσε ότι τα σχολεία θα επανεξετάσουν τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μελλοντικής εκκένωσης.

Ο Καναδάς έχει πρόγραμμα, έχει σχέδιο, προνοεί, σκέφτεται, προλαμβάνει, προστατεύει τους πολίτες του.

Οι πολίτες του συνεργάζονται, τηρούν, νοιάζονται για την ασφάλεια τους, για την σωματική ακεραιότητά τους, είναι ενεργοί.

Σκέφτηκα (ως γονέας δύο παιδιών) τι θα συνέβαινε αν κάτι παρόμοιο λάμβανε χώρα στην Ελλάδα. Φανταστείτε να υπήρχε εντολή εκκένωσης 60 σχολείων στη χώρα μας…

Στην πρώτη ενημέρωση γονέων στο σχολείο του γιου μου, θα θέσω σχετικά ερωτήματα και θα είμαι πρόθυμη να βοηθήσω να δημιουργηθεί όποιο πλάνο θα βοηθήσει τα παιδιά μας να είναι πιο ασφαλή. Χωρίς πανικό, χωρίς υστερίες της Ελληνίδας μάνας, χωρίς στόμφο και υποδείξεις.

Η ερώτηση είναι απλή: Εμείς τι σχέδιο έχουμε;

Keywords
Τυχαία Θέματα