Έλα να #TaKanoumeSalata στις 5 Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

11:01 31/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ήμερα Περιβάλλοντος, μπορείς κι εσύ να τα… κάνεις σαλάτα στο Πάρκο Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο. Αυτή την ξεχωριστή γιορτή τη διοργανώνει η Greenpeace η οποία έχει ετοιμάσει και πολλές εκπλήξεις για όλους όσοι θα συμμετάσχουν.

Τι θα κάνουμε;

Θα δοκιμάσουμε τα ντόπια λαχανικά του καλοκαιριού.Θα γνωρίσουμε τους παραγωγούς τους.Θα φτιάξουμε
τη δική μας μοναδική σαλάτα.Θα μάθουμε πώς να φτιάξουμε λαχανόκηπο στο μπαλκόνι και οικιακό κομπόστ για τις γλάστρες μας.Οι μικροί μας φίλοι θα παίξουν διαδραστικά παιχνίδια.

Όλα αυτά, με δραστηριότητες και μουσική που θα υπόσχονται κέφι, φαντασία και δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων!

Τι να φέρω μαζί μου;

Σαλάτα θα έχουμε, αλλά μπορείς να φέρεις ό,τι άλλο μπορεί να την απογειώσει: από τυρί και ζυμαρικά μέχρι ρύζι και όσπρια ή οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξή σου. Μην ξεχάσεις να φέρεις ψωμί, παξιμάδι ή κρουτόν.

Απόφυγε το κρέας. Μπορούμε να φάμε το ίδιο καλά και χωρίς αυτό, άσε που μειώνοντας το κρέας συμμετέχουμε στη μείωση σπατάλης φυσικών πόρων που απαιτούνται για την εκτροφή των ζώων και στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου περιβαλλοντικού προβλήματος της εποχής μας: των κλιματικών αλλαγών.

Δήλωσε συμμετοχή

Έναρξη του event στις 11:00

Γιατί;


Το σύγχρονο μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας δηλητηριάζει το περιβάλλον και την τροφή μας, εγκλωβίζει τους αγρότες σε ξεπερασμένες και καταστροφικές τεχνικές, απειλεί την υγεία μας και καταστρέφει τους πόρους, στους οποίους βασίζεται ολόκληρη η διαδικασία παραγωγ
ής της τροφής μας. Τα φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα χρησιμοποιούνται αλόγιστα στις βιομηχανικές καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι κλιματικές αλλαγές με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

Η λύση είναι απλή! Είναι η βιώσιμη γεωργία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το νερό, το χώμα και τη βιοποικιλότητα που είναι αναγκαία για να λειτουργούν σωστά τα οικοσυστήματα. Προστατεύει εμάς και το περιβάλλον και περνάει τον έλεγχο της τροφής από τα χέρια των πολυεθνικών κολοσσών στα χέρια εκείνων που την παράγουν και σε εμάς που την καταναλώνουμε.

Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε; Από τη σαλάτα μας! Φτιάχνοντας την από ντόπια λαχανικά και φρούτα στην εποχή τους, που καλλιεργήθηκαν με φυσικό τρόπο από παραγωγούς που πρωτοπορούν και έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα χημικά και ζιζανιοκτόνα. Επιλέγοντας προϊόντα όχι για την εξωτερική τους εμφάνιση αλλά για τις θρεπτικές τους αξίες.

Γνωρίζοντας τους παραγωγούς. Καλλιεργώντας λαχανικά στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτουμε ποικιλία και χρώμα στη ζωή μας και ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον και άρα την υγεία μας!

Ο κόσμος αλλάζει τη στιγμή που αποφασίζουμε να συνδέσουμε αυτό που τρώμε με την υγεία του περιβάλλοντος και ολόκληρου του συστήματος μέσα από το οποίο προήλθε.

The post Έλα να #TaKanoumeSalata στις 5 Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα