Έκθεση «φωτιά» της Κομισιόν για τη Χρυσή Αυγή - Der Spiegel: Δολοφονική συμμορία - Αντίδραση της ΧΑ

15:09 15/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Έκθεση «φωτιά» για τη δράση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να δώσει την Τρίτη στη δημοσιότητα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς. Την ίδια ώρα, «δολοφονική συμμορία» χαρακτηρίζει το κόμμα της Χρυσής Αυγής το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel,
ενώ «επικίνδυνη Αυγή» είναι ο τίτλος άρθρου στη Süddeutsche Zeitung. Έντονη είναι η αντίδραση του κόμματος που μιλά για βρώμικο πόλεμο εναντίον του.

Την ίδια ώρα τα έργα και οι ημέρες της Χρυσής Αυγής απασχολούν τον γερμανικό τύπο.

«Δολοφονική συμμορία»' αποκαλεί το περιοδικό Der Spiegel το κόμμα της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι ''πουθενά αλλού στην Ευρώπη νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση όσο στην Αθήνα

«Επικίνδυνη Αυγή» είναι ο τίτλος άρθρου στη Süddeutsche Zeitung, όπου επίσης γίνεται άμεση σύνδεση της ανόδου της με την κρίση. Η δημοσιογράφος συνομιλεί, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόρους για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, τις αιτίες και τις συνέπειες της ραγδαίας ανόδου της στην Ελλάδα.

Στην έκθεση ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς σημειώνει ότι αρκετά από τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους, συνδέονται με μέλη, υποστηρικτές αλλά και βουλευτές του νεοναζιστικού- όπως το χαρακτηρίζει- πολιτικού κόμματος «Χρυσή Αυγή» και υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων είναι δυνατό να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή απαγόρευση, εάν χρειάζεται.

Ο επίτροπος εκφράζει τη λύπη του γιατί η ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική πολιτική και υποστηρίζει, ότι «ακόμη και η υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, παρόλο που δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς ή δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου ως τώρα, έχει τη δυνατότητα να καταστείλει και να αποτρέψει εκδηλώσεις ρατσιστικών και άλλων μορφών διάκρισης, από άτομα και πολιτικές οργανώσεις».

Η έκθεση θα συνοδεύεται από σημείωμα της ελληνικής κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ενστάσεις και οι αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς έναντι των διαπιστώσεων και συστάσεων στις οποίες προχωρά ο Νιλς Μούιζνιεκς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, στο σημείωμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας να κατονομάσει τη «Χρυσή Αυγή» υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της «ακραίας οργάνωσης», η οποία εν τούτοις- όπως υπογραμμίζεται- εξασφάλισε την είσοδό της στη Βουλή, «αποτελεί θέμα περίπλοκο για προφανείς λόγους, σχετιζομένους με τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος».

Η ελληνική κυβέρνηση συμπεραίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «οι λύσεις δεν μπορούν να είναι προϊόν συναισθηματικών αντιδράσεων, που θα μπορούσαν να έχουν αντιπαραγωγική επίδραση και να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα».

Την ίδια ώρα τα έργα και οι ημέρες της Χρυσής Αυγής απασχολούν τον γερμανικό Τύπο.

«Δολοφονική συμμορία» αποκαλεί το περιοδικό Der Spiegel το κόμμα της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι ''πουθενά αλλού στην Ευρώπη νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση όσο στην Αθήνα

«Επικίνδυνη Αυγή» είναι ο τίτλος άρθρου στη Süddeutsche Zeitung, όπου επίσης γίνεται άμεση σύνδεση της ανόδου της με την κρίση. Η δημοσιογράφος συνομιλεί, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόρους για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, τις αιτίες και τις συνέπειες της ραγδαίας ανόδου της στην Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Χρυσής Αυγής . Σε ανακοίνωση της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι , οι ανθελληνικές φυλλάδες συνεχίζουν τον βρώμικο πόλεμο εναντίον της, καθώς είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στην τοκογλυφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προσθέτει: «Δολοφονική συμμορία» δεν είναι οι Έλληνες Εθνικιστές, αλλά η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, η τρόικα και τα υπόλοιπα κοράκια, καθώς και τα δημοσιογραφικά τους όργανα που ασελγούν στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα