Έκθεση 2016 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα

12:03 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2016 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», η χώρα μας έρχεται δεύτερη μετά από την Ισπανία, χάνοντας την πρωτιά που κατείχε πέρυσι, ως προς την εκκρεμότητα ανοικτών υποθέσεων για περιβαλλοντικές παραβιάσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με το WWF.

Σύμφωνα με την

έκθεση, «τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακόμη και σε δασική γη, οριζόντιες άδειες χρήσης αιγιαλού, ακόμα και μέσα σε εθνικά πάρκα, ακριβές επενδύσεις σε νέες μονάδες, που αντιβαίνουν στη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά και πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από καταδίκες της χώρας από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που παρουσιάζουν την εικόνα της χώρας μας σε σχέση με την τήρηση ή μη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Από την άλλη, ανάμεσα στα θετικά βήματα που παρατηρήθηκαν είναι και το κεφάλαιο της θεσμικής θωράκισης των προστατευόμενων περιοχών, με την ίδρυση του πρώτου θαλάσσιου καταφυγίου άγριας ζωής γύρω από τη Γυάρο, την πρόταση του ΥΠΕΝ για αύξηση του δικτύου θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 και την τοποθέτηση σε δημόσια διαβούλευση, των διαταγμάτων για τα εθνικά πάρκα Δαδιάς, Ροδόπης και Σαμαριάς. Άγνωστο παραμένει ωστόσο το μέλλον των φορέων διαχείρισης, καθώς ακόμη δεν έχει καθοριστεί το σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών.

Από τα πλέον σημαντικά πορίσματα της έκθεσης, που αφορούν την Ελλάδα είναι τα εξής:

Οι δύο νέες καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα επικίνδυνα και τα αστικά απόβλητα, οι οποίες επιβάλλουν στην Ελλάδα τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΣΕΠΔΕΜ) και γενικότερα του συστήματος περιβαλλοντικών ελέγχων, η ανακοίνωση νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, τις παλινωδίες στο μείζον ζήτημα της έγκρισης αδειών χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

H έκθεση κάνει επίσης λόγο, για εντεινόμενη αδιαφάνεια στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, καθώς, για πρώτη χρονιά, δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί οικονομικός απολογισμός. Επισημαίνονται ακόμα σοβαρές αδυναμίες στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των υδάτων, όπως και συνεχιζόμενα προβλήματα στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.

«Όπως δείχνει η φετινή έκθεση για την περιβαλλοντική νομοθεσία, η ελλιπής ή και μηδενική εφαρμογή της κοστίζει στον κρατικό κορβανά, αποδυναμώνει τις προοπτικές για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη, πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας και υποθηκεύει το παρόν αλλά και το μέλλον μας. Στη σκιά των αξιολογήσεων, των δόσεων και των προαπαιτουμένων, το φυσικό μας περιβάλλον, ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας, υποβαθμίζεται, ενώ θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο για μία βιώσιμη διέξοδο από την κρίση», δηλώνει η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, ανέφερε σχετικά: «Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας δεν είναι ευχάριστη». «Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Δεν προκύπτει από καμία μνημονιακή δέσμευση, δεν προκύπτει από οικονομική κρίση».

«Για την έξοδο από την κρίση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το δυνατό της χαρτί, που είναι το περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Καραβέλλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα