Εκπλήρωση των κριτηρίων για κατάργηση της βίζας ζητά από την Άγκυρα η Μέρκελ

17:17 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι Βρυξέλλες, προτού οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίου, σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής

προεδρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η συνεργασία εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.

Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στη Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία θεωρείται υπερβολικά ευρεία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν αντιτείνει πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Ανησυχία Μέρκελ για την άρση ασυλίας βουλευτών

«Το κατέστησα σαφές στη συζήτηση σήμερα ότι θεωρώ επίσης ότι χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο» στην Τουρκία, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του 1/4 των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο», επέμεινε η Μέρκελ.

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος -ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών- έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/MICHAEL KAPPELER

The post Εκπλήρωση των κριτηρίων για κατάργηση της βίζας ζητά από την Άγκυρα η Μέρκελ appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα