Εκκίνηση για τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με swap ομολόγων

12:04 24/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο η εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την τμηματική ανταλλαγή των ομολόγων EFSF των ελληνικών τραπεζών με νέα 30ετή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σύμφωνα με άτομο που είναι σε θέση να γνωρίζει.

Τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προβλέπουν την ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου, που έχουν οι ελληνικές

τράπεζες με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, την μείωση του κινδύνου των επιτοκίων μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (Swap) και την λεγόμενη αντικριζόμενη χρηματοδότηση (matched funding).

Οι συμφωνίες ανταλλαγής (Swap) είναι χρηματοπιστωτικά συμβόλαια που επιτρέπουν σε δύο μέρη να ανταλλάξουν, π.χ. πληρωμές κυμαινόμενου επιτοκίου με πληρωμές σταθερού επιτοκίου.

Η αντικριζόμενη χρηματοδότηση (matched funding) προβλέπει ότι ο ESM θα ορίζει σταθερό επιτόκιο σε μέρος των μελλοντικών δανείων που θα δώσει στην Ελλάδα.

Η ανταλλαγή των ομολόγων του ESM με τις ελληνικές τράπεζες

Εκτιμάται πως οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν ομόλογα EFSF κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου πριν την ανταλλαγή αυτού του μήνα. Η διαδικασία προβλέπει την τμηματική μηνιαία ανταλλαγή ομολόγων μέχρι εξάντλησης των 30 δισ. τον Φεβρουάριο του 2018.

Η ανταλλαγή θα οδηγήσει στην επιμήκυνση της μέσης ληκτικότητας του ελληνικού χρέους και κυρίως την μετάθεση κάποιων τοκοχρεολυσίων που θα πληρώνονταν τα επόμενα χρόνια στο απώτερο μέλλον.

Η συμφωνία που έχει υπογράψει κάθε τράπεζα ξεχωριστά με τον ESM προβλέπει την ανταλλαγή ενός μέρους των ομολόγων EFSF που κατέχει με νέα 30ετή ομόλογα που θα εκδίδει ο ESM κάθε μήνα. Ο ESM προβλέπεται να αγοράζει τα ομόλογα που έδωσε στις τράπεζες τον επόμενα μήνα.

Μ’αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες θα λάβουν μετρητά με τα οποία θα αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ, μειώνοντας ανάλογα την εξάρτησή τους.

Ομως, οι τράπεζες παραπονούνται ότι θα χάσουν μελλοντικά κέρδη από αυτό τον τρόπο ανταλλαγής γιατί θα τοποθετήσουν τα λεφτά σε κρατικά ομόλογα με πολύ χαμηλές αποδόσεις έως αρνητικές.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν λάβει τα ομόλογα που είχε εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Χρηματοοικονομικός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι τράπεζες είχαν λάβει ομόλογα ύψους 42,7 δισ. ευρώ απο τον EFSF με την μορφή δανείων για την ανακεφαλαιοποίησή τους αλλά πούλησαν ένα μέρος από αυτά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν ως ενέχυρα για την εξασφάλιση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την διατραπεζική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα